Moneda Ungariei, forintul, a suferit o depreciere usoara in cursul zilei de marti, pe fondul protestelor violente de la Budapesta, fara a se preconiza instaurarea panicii in randul investitorilor, sunt de parere primul ministru Ferenc Gyurcsany, comerciantii si analistii.
Valoarea atinsa era de 272,40 de forinti pentru un euro, in scadere fata de cel mai mare nivel atins in ultimele cinci saptamani, de 270,42 de forinti pentru un euro, inregistrat la inchiderea sesiunilor de tranzactionare de luni, in timp ce piata bursiera a inregistrat o scadere de 0,47%, pana la nivelul de 22.830,56 de puncte.

"Dupa aceste proteste violente este de asteptat ca forintul sa se deprecieze si mai mult, atunci cand pe piata vor intra si operatorii din Statele Unite", a declarat un dealer.

Protestele au fost declansate de o caseta care il prezinta pe primul ministru al Ungariei, Ferenc Gyurcsany, care intr-o discutie cu membri ai partidului socialist, admitea ca alegerile din aprilie au fost castigate prin mintirea electoratului.

Primul ministru al Ungariei a implementat o serie de majorari ale taxelor si reduceri ale beneficiilor pentru a contracara deficitul bugetar in crestere al tarii, care in cursul acestui an va atinge nivelul de 10,1% din produsul intern brut, pe fondul necesitatii de a indrepta economia ungara in directia cea buna, conforma cu cea din zona euro.

Analistii sunt de parere ca aceasta criza ar putea afecta moneda Ungariei dar estimeza ca pietele finaciare nu vor fi profund afectate, posibilitatile ca guvernul in vigoare sa fie rasturnat fiind foarte mici.

"Daca nu va fi nici o schimbare la guvernare, si pentru moment se pare ca primul ministru nu va fi schimbat, situatia politica nu va avea un impact deosebit asupra pietelor financiare", a declarat un reprezentant al bancii Raiffeisen, Zoltan Torok. "Exista riscul ca guvernul va deveni mult mai precut in ceea ce priveste cheltuileile guvernamentale. Atunci cand apar ingrijorari privind politica fiscala forintul se depreciaza mereu, dar aceasta depreciere nu este una majora", a continuat acesta.

Analistii sunt insa mult mai ingrijorati, declarand ca aceasta criza nu poate fi ignorata si ingrijorarile privind capitalul Ungariei sunt justificate, deoarece Gyurcsany va trebui sa isi apere proiectul fiscal atat in fata gruparii conservatoare cat si chiar in fata propriului partid.

"Recomandam o politica atenta privind activitatea pietelor bursiere din Ungaria", a precizat grupul Danske Bank intr-un comunicat privind protestele din Budapesta. "Momentan recomandam achizitionarea unor pachete de asigurare impotriva riscurilor de credit", a continuat comunicatul .

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri