Ungaria nu construieste momentan un gard la granita sa cu Romania, dar aceasta decizie ar putea fi reconsiderata in viitor, in functie de felul in care evolueaza situatia in ceea ce priveste criza refugiatilor, a declarat vineri la Bucuresti ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto.

"Nu se construieste gard la granita dintre Ungaria si Romania. Se poate sa se construiasca, speram ca nu va fi nicio situatie in care sa se puna in discutie acest subiect. Dorim atat Romaniei, cat si noua insine ca aceste doua tari sa nu fie supuse in viitor unei presiuni a migrantilor care fac necesare masuri ulterioare", a declarat Peter Szijjarto intr-o conferinta de presa comuna, in urma intrevederii cu omologul sau roman, Lazar Comanescu , conform Mediafax.

Ministrul ungar a mai spus ca tara sa nu construieste niciun kilometru de gard in plus fata de ce este necesar si si-a exprimat speranta ca Romania sa fie capabila sa-si apere propriile granite in cazul in care se va confrunta cu un aflux de refugiati la fel ca cel din Ungaria.

De asemenea, Szijjarto a spus ca Ungaria "nu a facut din buna dispozitie acel gard", iar decizia a venit in urma responsabilitatilor care revin tarii sale ca tara de granita a spatiului Schengen.

"La Consiliul European am intrebat daca trebuie sa ne indelinim aceste obligatii (de stat Schengen de frontiera –n.r.), iar institutiile europene au spus <<sigur ca da>>", a mai spus ministrul maghiar.

Acesta a spus ca Ungaria trebuie sa asigure trecerea la frontiere doar la punctele de trecere si doar in orele de functionare si ca tara sa nu a adus niciun prejudiciu "oamenilor cinstiti" care vor sa intre pe teritoriul Ungariei.
La randul sau, ministrul Lazar Comanescu a spus ca atat la nivel bilateral, cat si la nivel european este necesara o securizare a frontierelor externe ale Uniunii Europene pentru a fi evitate astfel de masuri.

"Esentialul este ca noi sa lucram impreuna, evident si bilateral, dar si la nivelul Uniunii Europene sa consolidam si sa securizam frontierele externe ale UE astfel incat sa se evite intreprinderea unor masuri care sa afecteze o buna functionare inclusiv a spatiului Schengen", a declarat Comanescu.

"Cred ca trebuie sa continuam sa ne concentram pe fortele spre a gasi acele solutii care sa prezerve si care sa asigure consolidarea in continuare a procesului de integrare europena, inclusiv acest principiu fundamental, care este libera circulatie", a mai spus ministrul roman.

Sursa foto: sebos / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri