Politia si-a consolidat prezenta in centrul capitalei, mobilizand unitati antirevolta si elicoptere, dupa ce a aflat ca extremisti planuiau "sa agreseze minori migranti neinsotiti" vineri seara tarziu, in oras, scrie Mediafax.

"Treceam pe acolo si am vazut un grup (de persoane) mascate, imbracate in negru... incepand sa loveasca straini. Am vazut cum au fost molestate trei persoane", a declarat un martor ocular pentru cotidianul Aftonbladet.

Un purtator de cuvant al politiei, Towe Hagg, a declarat ca pana sambata la pranz fortele de ordine nu au primit nicio plangere cu privire la vreo agresiune, dar ca un barbat in varsta de 46 de ani a fost arestat dupa ce a lovit un ofiter de politie in uniforma. Alte trei persoane au fost retinute, scurt timp, pentru infractiuni privind ordinea publica, iar una pentru ca avea asupra sa un cutit.

Aproximativ 100 de persoane, cu fete acoperite, s-au adunat vineri seara in piata pietonala Sergels Torg, un loc de intalnire frecventat de tineri, inclusiv migranti neinsotiti. Potrivit unor martori citati de Aftonbladet, grupul de persoane mascate a tintit "persoane care pareau straini" si au inmanat fluturasi in care indemnau la aplicarea "pedepsei meritate de copiii strazii din Africa de Nord".

Site-ul Nordfront, un forum online al miscarii neonaziste SMR, afirma ca "sursele" sale i-au dezvaluit ca aproximativ "100 de huligani" care sustin cluburile de fotbal AIK si Djurgarden s-au adunat vineri pentru a-i "rezolva pe infractorii care vin din Africa de Nord".

Citeste si:

Dupa ce a adoptat initial o atitudine generoasa in criza migratiei, Suedia - o tara cu 9,8 milioane de oameni care se afla printre statele europene cu cea mai mare proportie de refugiati raportat la numarul de locuitori - a anuntat recent ca urmeaza sa expulzeze mii de oameni, pe o perioada de mai multi ani, in contextul in care se confrunta cu dificultati in face fata acestui aflux.

Numarul migrantilor care intra in tara a scazut dupa ce Stockholmul a introdus, pe 4 ianuarie, controale prin care le cere calatorilor sa prezinte acte de identitate cu fotografii.

Aceasta insaprire a politicii fata de migranti are loc in contextul unor ingrijorari tot mai mari fata de supraaglomerarea instalatiilor destinate azilantilor si in care oficiali au indemnat la consolidarea securitatii dupa ce un functionar de la un centru de refugiati pentru tineri neinsotiti a fost injunghiat mortal.

Sursa foto: aftonbladet.se