In aceasta inregistrare video de aproape opt minute, difuzata de aripa media a Provinciei din Ninive (nordul Irakului) a gruparii, cinci barbati - inclusiv cel care se exprima in franceza - executa cu cate un glont in cap cinci barbati imbracati in combinezon portocaliu pe care-i acuza ca sunt "spioni". In inregistrare, cei cinci ostatici vorbesc in araba despre motivele capturarii lor, potrivit Mediafax.

Jihadistul care vorbeste in franceza, caruia-i ies suvite blonde de sub cagula inchisa la culoare, din care i se vad doar ochii, este singurul calau care vorbeste.

El poarta o tinuta de camuflaj, iar ceilalti sunt imbracati in negru. El evoca inamici ai SI "in plin dezastru" si-i avertizeaza sa se astepte la ceva ce-i va face sa uite atacurile de la "11 septembrie si atacurile de la Paris". Acestea din urma, revendicate de SI, s-au soldat in noiembrie cu 130 de morti.

Jihadistul francofon evoca de asemenea Spania si Portugalia. El da asigurari ca SI vizeaza o intoarcere la Al-Andalus, numele unor teritorii din Peninsula Iberica care s-au aflat sub dominatie musulmana din secolul al VIII-lea si pana in secolul al XV-lea. El citeaza numele oraselor Toledo si Cordoba.

Inainte ca cei cinci calai sa procedeze la executii, filmate intr-un sit in ruina nelocalizat, jihadistul francofon vorbeste despre raidurile aeriene impotriva gruparii jihadiste in Siria si in Irak, care se lovesc de "scutul califatului". Statul Islamic a proclamat in iunie 2014 un "califat" in bucati vaste ale teritoriilor Siriei si Irakului asupra carora detine controlul, in care aplica propriile legi si in care si-a multiplicat abuzurile.

Sursa foto: Oleg Zabielin / Shutterstock