Vicecancelarul Sigmar Gabriel a cerut ca Partidul Alternativ fur Deutschland (AfD, extrema dreapta) sa fie supravegheat de serviciile germane de informatii, dupa ce Frauke Petry, conducatoarea AfD, a declarat ca politia ar trebui sa aiba dreptul sa impuste migranti, relateaza Deutsche Welle online.

Locul AfD este "in rapoartele serviciilor de informatii si nu la televizor", a declarat Gabriel duminica pentru ziarul Bild am Sonntag. "Este incredibil ca unor asemenea partide li se permite sa-si raspandeasca sloganurile pe posturi publice", a apreciat vicecancelarul. In Germania exista de obicei o regula clara, a continuat el: "noi nu ajutam partide care se opun ordinii fundamentale libere a tarii noastre sa-si raspandeasca propaganda la televizor", potrivit Mediafax.

"Acest lucru nu priveste cereri bizare, ca indemnul lui Petry ca toate femeile sa aiba cel putin trei copii", a continuat Gabriel, care este totodata ministrul Economiei si liderul Partidului Social Democrat (SPD, centru-stanga, la putere). "In schimb, aceasta doamna vrea sa permita ca refugiati neinarmati sa fie impuscati", a adaugat el. Gabriel a mai declarat ca exista "indoieli enorme" ca AfD apara principiile democratice pe care este cladita Germania. Vicecancelarul a facut aceste declaratii duminica, la o zi dupa ce conducatoarea AfD Frauke Petry a spus, intr-un interviu pentru Mannheimer Morgen, ca granicerii germani "trebuie sa impiedice traversarea ilegala a frontierei si chiar sa foloseasca armele daca e necesar".

"Avem nevoie de controale complete pentru a impiedica atat de multi solicitanti de azil sa traverseze frontiera", a apreciat Petry. - Avertismente din istorie Declaratiile conducatoarei AfD au provocat imediat un val de indignare din partea politiei si politicienilor. Sindicatul politiei germane (GdP) a subliniat sambata, intr-un comunicat, ca "niciun politist nu va trage in" migranti. "Oricine vrea sa recurga la asemenea metode e clar ca vrea sa suspende statul de drept", a declarat Jörg Radek, liderul GdP.

"Am vazut deja acest lucru in cursul istoriei Germaniei si nu vrem sa apucam aceasta cale din nou", a subliniat el. Liderul grupului parlamentar al SPD Thomas Oppermann a declarat ca Petry "si-a pierdut definitiv calea politica". "Propunerea ei aminteste de ordinul de a deschide focul in RDG", a declarat Oppermann, adaugand ca "ultimul politician german care a tras in refugiati a fost Erich Honecker", care a condus fosta Germanie de Est comunista din 1971 si pana la caderea Zidului Berlinului, in 1989. Intr-un ecou la declaratiile lui Oppermann, duminica, Gabriel a declarat ca Petry, care s-a nascut in orasul est-german Dresda, ar trebui sa stie prea bine ce inseamna sa impusti oameni la frontiera.

- Extrema dreapta e "buna numai sa protesteze" Seful Cancelariei Peter Altmaier, un membru al Uniunii Crestin Democrate (CDU, centru-dreapta) a lui Merkel a declarat pentru Bild am Sonntag ca el nu crede ca AfD este capabil sa se impuna ca cel de-al treilea partid in Germania. "Aceasta presupusa ascensiune se va prabusi daca provocarea crizei refugiatilor este depasita", a declarat Altmaier. "Aceste partide de extrema dreapta sunt bune numai sa protesteze si nu ofera nicio solutie", a apreciat el.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri