"Sunt niste afirmatii socante fata de victimele" lui Mohamed Merah, a declarat pentru AFP vicepresedintele Frontului National (FN, extrema dreapta) Florian Philippot. Pe platoul i-TÉLÉ, in timpul unei dezbateri cu Philippot, Eric Woerth a declarat joi seara ca "nu au existat atentate teroriste in timpul lui Sarkozy. Nivelul securitatii in timpul lui Sarkozy nu a fost niciodata atat de ridicat", potrivit Mediafax.

In martie 2012, Mohamed Merah a comis mai multe atacuri la Toulouse si Montauban, in numele islamului radical, omorand sapte persoane - trei militari, un profesor si trei copii de la o scoala evreiasca - dupa care a fost ucis in timp ce era baricadat la domiciliu, de unde a deschis focul asupra fortelor de ordine. Tatal unuia dintre militarii asasinati, Albert Chennouf, a denuntat, de asemenea, afirmatiile lui Eric Woerth. "Strategia voastra de a nega atentatul din 2012 de la Toulouse, cu scopul de a va spala bilantul, este absurda", a reactionat el intr-un mesaj postat pe Twitter.

In contextul in care eurodeputatul FN a evocat atacurile comise de catre Mohamed Merah, Woerth i-a replicat "acesta nu este un atentat, este crima unui furios. Nu este Daech (acronimul arab al Statului Islamic), nu este o retea internationala". El a mai spus despre Merah ca "a fost oprit". Chennouf si familia sa si-au exprimat deja "indignarea", in decembrie, prin intermediul avocatilor, dupa ce Nicolas Sarkozy a declarat ca nu a existat "niciun atentat in Franta" in perioada 2002-2011, in care s-a aflat el la putere. "Intr-un bilant pe care-l prezinta, Nicolas Sarkozy omite intentionat sa mentioneze ca mandatul sau de cinci ani ca presedinte s-a terminat cu macelurile atroce" ale lui Merah, au subliniat ei.

Citeste si:

Carole Delga, presedinta Partidului Socialist (PS) in regiunea Midi/Languedoc, a cerut la randul ei ca Eric Woerth sa prezinte "scuze publice". "Aceasta vointa a lui Nicolas Sarkozy si a prietenilor sai de a masca teribilul adevar constituie o adevarata insulta la adresa memoriei celor sapte victime, inclusiv trei copii, a familiilor lor si dincolo de toate acestea la adresa celor doua orase ale noastre, marcate pentru totdeauna de acest act terorist", a subliniat ea, citata intr-un comunicat.

Consiliul Reprezentativ al Institutiilor Evreiesti din Franta (CRIF) a condamnat la randul sau aceste afirmatii, subliniind ca "ancheta judiciara a demonstrat ca a fost vorba despre atentate teroriste". "Asasinatele comise au fost planificate si pregatite cu grija de catre o organizatie terorista. Tintele nu au fost alese la intamplare. O sustinere logistica i-a furnzat mijloacele necesare", afirma Consiliul, care considera ca "domnul Woerth se angajeaza pe o cale periculoasa", care "risca sa fie folosita in scopuri propagandistice de cei care sustin jihadismul".

Sursa foto: blvdone/Shutterstock