Agentiile germane de informatii - atat interne cat si externe - au recrutat refugiati ca informatori in probleme de securitate, o practica extrem de controversata, dezvaluie revista Der Spiegel, citata de postul Deutsche Welle (DW) in pagina electronica.

Serviciul Federal german de Informatii (BND) si Biroul Federal pentru Protectia Constitutiei (BfV) au cerut, in perioada 2000-2013, unui numar de aproximativ 850.000 de solicitanti de azil sa le furnizeze informatii in domeniul securitatii, potrivit revistei. Personalul unei filiale a BND, insarcinate in mod specific cu "afacerile externe" in Germania - HBW -, se afla printre cei care i-au interogat pe solicitantii de azil, scrie revista in editia de sambata, potrivit Mediafax.

In pofida faptului ca HBW a fost inchisa in iunie 2014, surse din domeniul securitatii sustin ca persoane care cauta refugiu in Germania sunt supuse in continuare unor presiuni pentru a furniza informatii in mod "voluntar".

Der Spiegel scrie ca aceasta practica este controversata, in contextul in care refugiatilor li se ofera adesea o protectie pe care nu ar fi obtinut-o daca ar fi refuzat sa coopereze. Potentialii informatori ar fi fost recrutati in schimbul promiterii unor privilegii juridice, mai dezvaluie publicatia.

Revista germana a facut aceste dezvaluiri ca raspuns la o interpelare in Parlament, din partea Die Linke, care a criticat folosirea azilantilor de catre serviciile de spionaj. "Daca agentiile de informatii au exercitat in mod repetat presiuni asupra refugiatilor, acest lucru nu este doar condamnabil din punct de vedere moral: adevarul informatiilor culese in acest fel este necesar sa fie, de asemenea, pus in discutie", a declarat parlamentara Martina Renner din cadrul Die Linke.

Sursa foto: Servicii secrete/ Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri