Proiectul de reforme a fost prezentat, marti, de presedintele Consiliului European, Donald Tusk, care a invocat ca rolul sau este sa "pastreze unitatea Uniunii Europene", motiv pentru care a dat curs solicitarilor formulate de premierul britanic, David Cameron, "fara a incalca principiile care stau la baza proiectului european", conform Mediafax.

"Cred ca interesele comunitatii noastre sunt mult mai puternice decat ceea ce ne divizeaza. Sa fim sau sa nu fim impreuna, aceasta este intrebarea la care trebuie sa raspunda nu doar cetatenii britanici la referendum, ci si cele 27 state membre ale UE in urmatoarele doua saptamani", a declarat Tusk intr-o scrisoare deschisa publicata pe site-ul Consiliului European.

David Cameron a declarat ca proiectul de reforme va aduce "schimbari substantiale" in relatiile Marii Britanii cu UE, referindu-se la cele patru puncte ale solicitarilor lansate: integritatea Marii Britanii, ajutoarele sociale oferite de autoritatile britanice imigrantilor europeni, competitivitatea economica din cadrul UE si relatiile dintre statele membre si cele non-UE.

Citeste si:

Daca premierul britanic va ajunge la acord cu reprezentantii statelor membre UE in cadrul summitului de pe 18-19 februarie in privinta solicitarilor lansate comunitatii europene, Marea Britanie ar urma sa organizeze un referendum in iunie pe tema statutului de membru al UE, daca statul trebuie sa iasa din UE sau nu.

Cameron a propus limitarea ajutoarelor sociale pentru imigrantii europeni pana la patru ani, propunere care ar putea intra in vigoare imediat dupa ce Marea Britanie decide sa ramana in UE si daca va fi aprobata de celelalte state membre.

De asemenea, proiectul ia in calcul stabilirea unui mecanism legal care sa permita unei majoritati de 55% a parlamentarilor UE sa se opuna sau sa solicite amendarea noilor legi europene, astfel incat UE sa ia in considerare opiniile acestora.

Sursa foto: symbiot / Shutterstock