Intr-o nota publicata miercuri, organismul de reflectie si expertiza arondat premierului evoca incluiv un impact global de aproape 0,8 puncte din PIB - adica 110 miliarde de euro - pentru ansamblul tarilor din spatiul Schengen, care depun eforturi sa opreasca un aflux de refugiati, relateaza Reuters in pagina electronica , conform Mediafax.

Acordurile Schengen cu privire la libera circulatie a persoanelor si bunurilor intre 26 de state europene se afla sub presiune de la inceputul crizei migratiei.Anumite tari au reintrodus deja controale la frontierele lor comune, precum Austria, apoi Germania, iar cel mai recent Suedia si Danemarca.

Reintroducerea generalizata a controalelor la frontierele fiecarui stat european ar afecta turismul, muncitorii din zona de frontiera sitransportul marfurilor.

Costul acestei masuri este estimat, in ceea ce priveste Franta, la o suma cuprinsa intre unul si doua miliarde de euro, in functie de intensitatea controalelor, la care se va adauga finantarea mijloacelor care-i sunt consacrate. Jumatate din aceasta suma ar proveni de la o scadere a vizitelor turistilor, 38% de pe urma muncitorilor din zona de frontiera, iar restul a transportului de marfuri.

Citeste si:

France Stratégie estimeaza ca impactul unor controale sistematice asupra turismului va fi semnificativ, implicand o scadere a vizitelor intr-o tara care primeste anual peste 83 de milioane de turisti in sejururi de cel putin o noapte si 122 de milioane de excursionisti.

Cei aproximativ 350.000 de muncitori francezi din zone de frontiera ar fi afectati de o crestere a timpului navetei de la domiciliu la serviciu si inapoi, iar circulatia marfurilor ar fi afectata de controlarea incarcaturilor la frontiere.

Pe termen lung, intr-o perioada de zece ani, studiile de impact sugereaza un cost suplimentar net anual de peste zece miliarde de euro, "asociat numai scaderii comertului" Frantei cu celelalte tari membre, subliniaza France Stratégie.

"Costul pentru spatiul Schengen va fi de 0,79 puncte procentuale din PIB-ul total, echivalentul unei pierderi nete de peste 110 miliarde de euro", estimeaza grupul de reflectie.

Sursa foto: alexskopje / Shutter