Unul dintre ultimele bastioane ale socialismului este pe cale sa dispara. Desi oficial tot partidul comunist se afla la conducere, Cuba s-a angajat pe calea reformelor si isi deschide tot mai mult economia.

In vara anului trecut, SUA au reluat relatiile la nivel de ambasada cu Cuba, dupa mai bine de 54 de ani de ostilitati. Aceasta deschidere a Cubei a fost posibila dupa ce, cu opt ani in urma, in februarie 2008, Raul Castro devenea oficial presedintele Cubei. El este fratele mai mic al lui Fidel Castro „El lider maximo“, care se retrasese in 2006 din viata publica din cauza sanatatii precare, conform Adevarul Financiar.

Raul Castro insista ca in Cuba nu este tranzitie economica. El vrea sa evite ideea implementarii unei „schimbari de regim“, a tranzitiei spre economia de piata, asa cum s-a petrecut in Romania sau in intreaga Europa rasariteana. Oficial este vorba doar despre elemente de economie de piata grefate pe sistemul centralizat de conducere a economiei.

Reformele au menirea de a impulsiona cresterea economica pentru a sustine programele sociale si incluziunea economica a tuturor cetatenilor cubanezi. In propaganda oficiala reformele sunt prezentate ca „imbunatatiri” ale socialismului. Schimbarile au loc „fara graba, dar fara nicio pauza” spune Raul, care a anuntat ca intentioneaza sa paraseasca presedintia tarii in 2018.

Citeste articolul integral pe Adevarul Financiar.

Sursa foto: merc67 / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Activitatea este reluată treptat în oraşul chinez Wuhan, epicentrul pandemiei
Setari Cookie-uri