Venezuela, tara unde inflatia este asteptata sa ajunga la 720% in acest an, a marit pretul carburantilor pentru prima data in aproape doua decenii. In ciuda cresterii uriase, de 6.000%, Venezuela ramane una dintre tarile cu cel mai mic pret al benzinei din lume.

Moneda nationala a Venezuelei s-a depreciat cu 98% in mandatul actualului presedinte Nicolas Maduro, acesta preluand functia in 2013, dupa moartea lui Hugo Chavez. Ca urmare a prabusirii monedei nationale dar si a preturilor la petrol (principala marfa de export a tarii), guvernul de la Caracas a fost nevoit sa ia masuri pentru a mentine aprovizionarea tarii cu produse de baza.

Pretul unui litru de benzina in Venezuela a fost marit saptamana aceasta de 60 de ori, de la 9,7 centavos la 6 bolivari. Locuitorii din tara sud-americana vor plati astfel echivalentul a 3,79 lei (0,94 dolari) pentru un litru de carburant. Anterior, aceeasi cantitate de benzina avea un cost de 6 bani (0,015 dolari).

“Avand in vedere ca ne confruntam cu o inflatie criminala si haotica, indusa cu mult timp in urma, statul trebuie sa ia masuri pentru a controla si reglementa pietele”, a declarat presedintele Nicolas Maduro, citat de Bloomberg.

Cursul de schimb oficial folosit pentru importurile esentiale, precum mancarea sau medicamentele, a fost marit de la 6,3 bolivari/dolar, la 10 bolivari/dolar. Deprecierea fortata a bolivarului va reduce presiunea pe bugetul tarii, oferind companiei petroliere de stat Petroleos de Venezuela SA mai multi bolivari pentru fiecare dolar provenit din vanzarile de titei, in vreme ce cresterea pretului la benzina va reduce cheltuielile cu subventiile. De asemenea, deprecierea va forta cel mai probabil guvernul sa mareasca pretul alimentelor de baza precum painea sau orezul.

Citeste si:
Coronavirus - Noi țări şi-au închis frontierele pentru a lupta cu...
Coronavirus - Mai multe ţări...

Sursa foto: Shutterstock / Anton Watman

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Cehia și Slovacia introduc obligativitatea purtării măștii de protecție
Setari Cookie-uri