Liderii statelor membre UE au ajuns la un acord, vineri seara, privind termenii mentinerii Marii Britanii in Uniunea Europeana, documentul continand o clauza care va permite limitarea indemnizatiilor sociale ale angajatilor comunitari straini, in anumite conditii, potrivit Mediafax.

"S-a ajuns la un acord, drama a luat sfarsit", a transmis prin Twitter presedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite. "Este un compromis rezonabil", a confirmat premierul Cehiei, Bohuslav Sobotka.

Acordul va permite Marii Britanii sa activeze oricand in urmatorii sapte ani o clauza care va permite limitarea indemnizatiilor sociale de care beneficiaza angajatii veniti din alta tara UE, in cazul in care vor fi presiuni semnificative asupra serviciilor publice nationale. Aceste conditii au fost negociate in mod detaliat cu liderii tarilor central si est-europene.

Conform acordului, Marea Britanie nu va mai avea dreptul de a negocia alti termeni in relatia cu Uniunea Europeana. Termenii relatiei de apartenenta a Marii Britanii la Uniunea Europeana nu vor fi modificati nici macar daca cetatenii britanici vor vota la referendum pentru iesirea tarii din UE, excluzandu-se practic posibilitatea organizarii unui nou plebiscit.

Premierul David Cameron probabil va organiza referendum pe tema mentinerii Marii Britanii in Uniunea Europeana pe 23 iunie. Clauza privind limitarea indemnizatiilor sociale ale angajatilor straini va putea fi activata oricand in urmatorii sapte ani, dar unui singur individ i se va putea aplica cel mult patru ani, in mod gradual.

Citeste si:
Statele Unite şi talibanii semnează un acord istoric după 18 ani de...
Acord istoric privind...

Limitarea alocatiilor copiilor angajatilor straini care lucreaza in Marea Britanie se va face prin indexarea la nivelul veniturilor din tara de origine a imigrantului.

Conform ziarului The Guardian, Marea Britanie va fi singurul stat UE care va avea dreptul la reglementari financiare speciale impuse de Uniunea Europeana.

Sursa foto: symbiot/Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Coach: Femeile pot sa fie lideri mai buni decat barbatii
Setari Cookie-uri