Fostul secretar de Stat Hillary Clinton a obtinut o victorie in caucusul care a avut loc sambata din Nevada, a treia etapa in cursa pentru obtinerea investiturii democrate, urmata indeaproape de adversarul ei Bernie Sanders, relateaza Le Monde in pagina electronica.

Odata cu aceasta victorie, Clinton face un pas important catre investitura in alegerile prezidentiale de la 8 noiembrie. "Unii s-au indoit de noi, dar noi nu ne-am indoit niciodata unii de altii", a declarat Clinton in fata sustinatorilor sai, in discursul pe care l-a sustinut dupa victorie, scrie Mediafax.

Ea incerca sa demonstreze ca poate sa-i convinga pe tineri, care s-au raliat "rebeliunii" anti-Wall Street reprezentate de catre senatorul Bernie Sanders din Vermont. Organizarea buna - directorul ei de campanie Robby Mook i-a condus campania in 2008 in acest stat din Vest - i-a permis sa obtina 52,7% din voturile exprimate.

Ea a beneficiat de sustinerea mai multor sindicate, iar in urma unei mobilizari de ultim moment a obtinut victoria in caucusurile organizate in cazinourile din las Vegas, ai caror angajati provin in principal din randul minoritatilor. Clinton a recuperat votul femeilor (57% la 41%), care i-a lipsit in New Hampshire.

Bernie Sanders - care a recuperat spectaculos in sondaje dupa ce la inceputul lui ianuarie era creditat cu 25 de puncte procentuale in urma - a anuntat ca se pregateste pentru competitia "Super Tuesday" de la 1 martie. El a subliniat ca infrangerea sa la o diferenta mica ii aduce totusi un numar substantial de delegati.

Sondajele efectuate la intrarea la urne (o practica in cazul caucusurilor) au aratat ca el a obtinut majoritatea voturilor latinoamericanilor (54%), un rezultat pus la indoiala de mai multi experti, care noteaza ca Hillary Clinton s-a clasat pe primul loc in comitatul Clark, in care se afla Las Vegasul si o importanta comunitate hispanica.

Urmatoarea etapa a alegerilor primare democrate se desfasoara pe 27 februarie in South Carolina. Multumita popularitatii sale in randul electoratului afroamerican, Clinton pleaca de pozitia de favorita, dupa ce a obtinut sustinerea a doi lideri ai comunitatii - John Lewis, un apropiat al lui Martin Luther King, si senatorul James Clyburn.

Dintre cele 11 state in care au loc alegeri pe 1 martie, cinci se afla in sud, unde minoritatea afroafricana joaca un rol decisiv. Clinton, care are grija sa se pozitioneze aproape de presedintele american Barack Obama, a obtinut 95% din voturile exprimate in cele cinci sectii de votare din Nevada in care sunt majoritaro afroamericanii.

Cursa continua, insa Hillary Clinton a obtinut un avantaj psihologic important in tabara democrata, in contextul in care partidul incepea sa aiba indoieli, comenteaza Le Monde

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri