Finantarea terorismului: o banca iraniana, Saderat, este pusa la index de Administratia Bush, care face apel la institutiile financiare elvetiene sa urmeze miscarea, noteaza Yves Genier in articolul sau aparut in cotidianul Le Temps, editat la Geneva.
Bancile elvetiene au primit un avertisment din partea Washingtonului. Ele sunt invitate ferm sa isi intrerupa - ori, cel putin, sa isi limiteze sever - relatiile cu omologele lor iraniene. Prilejul acestei puneri la punct l-a constituit vizita de joia trecuta (14 septembrie), la Berna si Zurich, a adjunctului ministrului american de finante, Stuart Levey.

Intrevederile acestui inalt responsabil cu Michael Ambuehl, secretar de stat in Departamentul Federal al Afacerilor Externe /Ministerul de externe elvetian/, Jean-Daniel Gerber, responsabilul Secretariatului de stat din Ministerul Economiei (SECO), si reprezentanti ai Asociatiei bancherilor elvetieni au fost calificate oficial ca "schimburi de vederi" si "discutie generala".

De fapt, potrivit surselor apropiate de acest dosar, respectivele intrevederi i-au permis emisarului american sa aminteasca ce loc central ocupa, pentru Washington, urmarirea retelelor de finantare a terorismului. Acest mesaj le-a fost repetat si catorva jurnalisti convocati cu aceasta ocazie.

Stuart Levey a subliniat mai ales interdictia totala pronuntata impotriva tuturor contactelor, chiar prin intermediul unor terte parti, intre organizatiile financiare americane si banca de stat iraniana Saderat. Aceasta din urma este acuzata ca a transmis Hezbollah si altor organizatii pe care Administratia Bush le califica drept teroriste, fonduri din partea guvernului de la Teheran.

In fata elvetienilor, adjunctul ministrului american de finante s-a ferit sa formuleze cea mai mica amenintare. El s-a multumit sa aminteasca pericolele ce planeaza asupra sistemului financiar international din cauza activitatii grupurilor teroriste. In loc sa ceara sanctiuni de stat, el a laudat mai degraba capacitatile sectorului privat de a lua el insusi masurile ce se impun, scrie ziarul ce apare in tara Cantoanelor.

In fata americanilor, elvetienii afiseaza o pozitie legalista. Atata timp cat Iranul nu face obiectul unor sanctiuni internationale, bancile elvetiene sunt libere sa faca afaceri cu aceasta tara.

Cu toate acestea, americanii dispun de alte argumente pentru a-si convinge partenerii. Cu ocazia comemorarilor din 11 septembrie, Ministerul american de Finante a felicitat public UBS /UBSN.VX/, foarte interesat de piata americana, pentru decizia sa de a-si intrerupe relatiile cu clientela cu domiciliul in Iran. si HSBC si Credit Suisse (CSGN.VX) au avut dreptul la mentionare, pentru ca si-au restrans relatiile cu aceasta tara. Altfel spus, celelalte banci ar fi bine inspirate, daca tin la reputatia lor in fata autoritatilor americane, sa urmeze miscarea.

Mesajul a fost inteles la Credit Suisse: "Nu dezvoltam nicio afacere cu clienti domiciliati in Iran, si nicio relatie noua in Iran pentru clienti, din cauza riscurilor politice, economice si de reputatie", explica Jean-Paul Darbellay, purtator de cuvant al acestei institutii financiare.

Nici HSBC Private Bank si nici Julius Baer, care isi anuntasera nu demult interesul pentru clientela iraniana, nu au dorit sa isi faca cunoscuta pozitia.

Mesajul a fost, totusi, receptat, indeosebi in strainatate. Trei banci japoneze, Bank of Tokyo, Mizuho si Sumitomo, au anuntat ca vor sa isi inceteze toate tranzactiile /cu Iranul/. Oare ar putea urma si altele? Pentru Stuart Levey, Berna nu a fost decat o etapa a unui turneu european, conchide ziarul elvetian.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri