Scaderea rapida a pretului petrolului la 60 de dolari barilul reprezinta un semnal de alarma pentru multe dintre statele OPEC, urmarea fireasca a acestui fapt fiind o reducere a cantitatii de petrol furnizate de OPEC, transmite NewsIn.
Pretul petrolului a scazut cu cinci dolari barilul, din momentul in care OPEC a hotarat, la data de 11 septembrie, sa mentina un plafon stabil de productie, in ciuda scaderii majore a pretului petrolului, de la cota maxima, inregistrata la mijlocul lunii iulie, de 78,40 de dolari barilul.

In momentul in care pretul petrolului a atins nivelul de 66 de dolari barilul, unele voci ministeriale au exprimat ingrijorari referitoare la viteza declinului si perspective de a reduce productia, inainte de sfarsitul anului. Remarcabil pentru discretia sa a fost ministrul saudit al petrolului, Ali al-Naimi, care conduce politica celui mai mare exportator mondial de petrol. Acesta a intrerupt tacerea, insa, la inceputul saptamanii, declarand ca petrolul are un pret rezonabil, atat pentru producatori, cat si pentru consumatori. Pretul petrolului era, la momentul acela, de 62 de dolari barilul.

"Incercam cu totii sa ghicim ce inseamna aceasta afirmatie", a declarat Mike Wittner, de la banca de investitii Calyon. "Faptul ca pretul este "rezonabil" reprezinta o declaratie grijuliu de ambigua, deoarece "nerezonabil" ar putea insemna cu 50 de centi sau cu cinci dolari mai putin".

In timp ce OPEC-ul a evitat, cu grija, sa stabileasca un pret tinta, pe care sa il apere, anumiti ministri au declarat care ar fi nivelul lor preferat de pret.

Pentru ministrul petrolului din Iran, Kazem Vaziri-Hameneh, reducerea cantitatii furnizate este, deja, o restanta. Acesta nu doreste sa vada o scadere a pretului petrolului la OPEC sub 60 de dolari barilul, ceea ce inseamna un pret al petrolului, in SUA, de 65 de dolari barilul.

Pretul petrolului la OPEC, care reprezinta nivelul cotidian de referinta, bazat pe pretul a 11 tipuri de petrol nerafinat, este, in acest moment, de 56,54 de dolari barilul.

In afara faptului ca se reduc profiturile provenite din petrol, un pret al petrolului in scadere erodeaza, de asemenea, si mecanismul politic al Teheranului, in disputa sa cu Occidentul asupra lucrarilor sale atomice, afirma analistii.

Arabia Saudita a redus deja plafonul zilnic de productie, incepand din luna iulie 2005.

Cand va veni momentul de a se limita productia, atentia va fi indreptata asupra Arabiei Saudite. Aceasta tara a furnizat suficient de mult petrol pentru a compensa productia acelor state membre care nu reuseau sa atinga limitele formale, in special Venezuela si Indonezia.

Insa, in afara de a declara ca pretul petrolului este suficient de ridicat, pentru a incuraja investitiile in noi rezerve si suficient de scazut, pentru a permite cresterea in economiile in dezvoltare, oficialii de la Riad nu au dat niciun fel de indiciu referitor la ce este nevoie pentru a determina o schimbare de politica. "Cel mai important aspect al acestui pret este sa nu aiba un impact negativ asupra economiei globale", a declarat, joi, ministrul saudit al petrolului.

Clientii principali ai Arabiei Saudite afirma ca nu exista niciun fel de dovada, deocamdata, ca regatul va reduce productia de petrol, care s-a situat la nivelul de, aproximativ, 9,1 milioane de barili pe zi.

"Parerea noastra este ca Arabia saudita va incepe sa reduca treptat productia de petrol, in liniste, in cazul in care pretul acestuia scade sub 60 de dolari barilul, in SUA", a declarat Wittner. "Factorul decisiv este insa, scaderea, cu elan, a pretului petrolului, pana la un nivel sensibil", a mai declarat acesta.

Alte voci estimeaza o scadere a productiei, in cazul in care se ajunge la un pret mult mai mic, aceasta directie de dezvoltare fiind previzibila daca va fi reluata, in mare parte, productia in Nigeria, unde aceasta este blocata din cauza atacurilor militare si a scurgerilor de la conducte.

Nigeria estimeaza ca pierde mai mult de 800 de mii de barili pe zi. "In cazul in care pretul petrolului scade sub 50 de dolari, se va reduce plafonul de productie, la fel ca si in cazul in care se va relua productia de petrol in Nigeria", apreciaza Deborah White, analist la SG CIB.

Pretul petrolului se afla, in acest moment, la un nivel usor mai ridicat de 60 de dolari barilul.

"Producatorii din zona Golfului sunt stresati, dar nu au intrat, inca, in panica. Acestia nu vor sa declare imediat dupa sedinta OPEC ca se va reduce productia", a declarat un analist, care a dorit sa ramana anonim. "Acest fapt creeaza senzatia de indecizie", a explicat analistul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri