Giuliano Tavaroli, fost director al Pirelli Romania si fost sef al securitatii Telecom Italia, este implicat in amplul scandal de spionaj care zguduie in prezent Italia, dupa descoperirea unui vast sistem de interceptare ilegala a convorbirilor, potrivit presei italiene.
Giuliano Tavaroli a fost director al filialei Pirelli in Romania timp de aproximativ un an si jumatate, pana in urma cu o luna, au declarat pentru NewsIn surse din Italia. El este arestat, potrivit unor surse citate de Reuters sub protectia anonimatului, si anchetat in cadrul acestei ample investigatii ce vizeaza o adevarata retea de spionaj care s-a dezvoltat in umbra companiei Telecom Italia incepand din 1997. Ramificatiile afacerii s-au extins in numeroase sectoare, de la economie si sport la politica.

Autoritatile au anuntat ca in acest caz sunt implicati si Emanuele Cipriani, directorul agentiei de detectivi particulari Polis d'Istinto, si Pierguido Iezzi, actualul director al companiei Pirelli.

Potrivit NewsIn care citeaza AFP, Giuliano Tavaroli, care se ocupa in 1997 de sistemele de securitate la Telecom Italia, si Emanuele Cipriani, directorul agentiei de detectivi particulari cu sediul la Florenta, sunt acuzati ca au condus aceasta retea de spionaj.

Tavaroli, scrie cotidianul italian La Repubblica in editia electronica, pare a fi de neatins, pentru ca a reusit sa-si mentina o influenta semnificativa in cadrul companiei Telecom Italia, influenta construita pe parcursul a ani de zile. Fostul sef al securitatii Telecom Italia si-a pastrat, dupa cum rezulta din documente oficiale, un rol activ in compania italiana si dupa indepartarea sa de la conducerea acesteia, actionand, in special, din Romania, potrivit publicatiei.

Ministrul justitiei, Clemente Mastella, a declansat o investigatie care sa stabileasca daca in scandal au fost implicate si structuri ale justitiei, scrie Corriere della Sera.

Organizatia, de tip piramidal, potrivit anchetatorilor, a strans diverse date cum ar fi numere de telefon, informatii bancare confidentiale, informatii despre vietile private ale persoanelor urmarite si a interceptat, in mod ilegal, convorbiri telefonice. Toate informatiile au fost adunate in dosare numite Operatiunea Crin, Grade sau Operatiunea Z. Mii de persoane ar fi fost victime ale acestui tip de spionaj ilegal. Potrivit cotidianului La Repubblica, "zeci de mii de nume" au fost descoperite in calculatoarele si documentele confiscate de autoritati.

Printre personalitatile spionate se numara fostul director al Parmalat, Calisto Tamei, fostul presedinte Figc, Franco Carraro, fostul parlamentar Vittorio Ripa di Meana si Diego della Valle, membru al conducerii RCS Media Grup, trust din care face parte si cotidianul Corriere della Sera.

Surse apropiate anchetei au declarat, pentru La Repubblica, faptul ca organizatia cumpara informatii de la agentia condusa de Cipriani si, ulterior, de la agentia Global Security Service, condusa de Gianpaolo Spinelli, fost agent CIA in Somalia in anul 1993, ceea ce implica ideea ca organizatia a dispus de fonduri importante, de ordinul a milioane de euro.

Primele mandate de arestare in acest caz, 21 la numar, au fost emise in 26 iulie. Ulterior, in 12 septembrie, unul dintre ele a fost revocat, cel al lui Marco Bernadini, un detectiv particular, care a oferit anchetatorilor o serie de informatii in legatura cu ancheta, potrivit Corriere della Sera.

Reuters informeaza ca cele 20 de persoane au fost arestate miercuri pentru coruperea functionarilor publici, spalare de bani si interceptare ilegala a convorbirilor telefonice. Politia a confiscat, de asemenea, 11 milioane de euro bani gheata, si trei milioane de euro in active din Monaco, Elvetia si alte state.

Guvernul de centru-stanga condus de Romano Prodi a fost somat sa dea explicatii despre aceasta afacere de catre deputatii opozitiei si ai majoritatii, a doua zi dupa arestarea celor 21 de persoane, dintre care 11 sunt politisti si carabinieri, relateaza AFP. Toate aceste persoane sunt banuite de "asociere in vederea savarsirii de infractiuni".

Potrivit motivatiilor continute de mandatele de arestare - din care ziarele italiene au reprodus, joi, ample fragmente - datele stranse si arhivate constituiau "un instrument evident de presiune, de conditionare, de amenintare si de extorcare, concentrat in mainile unui grup restrans de persoane".

Instituit initial pentru a controla angajatii Telecom Italia si Pirelli, sistemul ar fi fost dezvoltat ulterior pentru a viza politicieni, oameni de afaceri, antreprenori, fotbalisti sau personalitati din showbiz.

Printre precedentele scandaluri care ar putea avea legatura cu acest sistem de interceptare a convorbirilor figureaza o afacere de spionaj politic a carei victima a fost Alessandra Mussolini (politician de extrema-dreapta, nepoata fostului dictator Mussolini), in timpul campaniei pentru alegerile regionale din 2005.

Intr-un editorial intitulat "Atentat la democratie", cotidianul La Repubblica scrie, joi, ca aceasta "centrala de spionaj ilegal" nu are precedent in istoria Italiei.

Dezvaluirile despre sistemul de ascultare intervin la cateva zile dupa demisia directorului Telecom Italia, Marco Tronchetti Provera, intrat in conflict cu guvernul lui Romano Prodi, in urma anuntarii unui proiect vizand restructurarea grupului, privatizat in 1997.

Marco Tronchetti Provera, care este, de atlfel, actionar la Pirelli (grup care are afaceri cu pneuri, dar si in domeniul tehnologic si imobiliar), nu a fost plasat sub ancheta de catre Parchetul din Milano, dar presa italiana subliniaza ca Giuliano Tavaroli a fost unul dintre principalii sai colaboratori.

"Scandalul pune inevitabil problema responsabilitatii lui Tronchetti Provera si a oamenilor sai intr-un sistem atat de ramificat", a declarat joi, pentru AFP, unul dintre cei mai celebri ziaristi italieni de investigatie, Marco Travaglio."Oare acest sistem a putut fi instituit si a putut functiona fara ca cei din conducerea Telecom Italia sa fi fost la curent?", se intreaba ziaristul.

Afacerea ar putea avea legatura si cu un alt incident, din 21 iulie, cand un fost responsabil al securitatii de la Telecom Italia Mobile (TIM, filiala pentru telefonie mobila), Adamo Bove, a fost gasit mort, dupa ce a cazut de pe un pod la Napoli. Parchetul din Napoli a deschis o ancheta referitoare la "presupusa sinucidere" a lui Adamo Bove. Acesta fusese interogat de magistrati in cadrul investigatiilor referitoare la sistemul interceptarilor clandestine.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri