Slovenia a anuntat vineri ca vrea sa limiteze la 580 pe zi numarul migrantilor pe care-i va autoriza sa-i tranziteze teritoriul, in virtutea unui acord incheiat saptamana trecuta in cadrul unei reuniuni a politiilor din tarile din Blacani si Austria, relateaza AFP, citata de L"Obs in pagina online.

Participantii la aceasta reuniune din 18 februarie "s-au angajat sa respecte plafonul de aproximativ 580 de migranti pe zi", a declarat pentru AFP Vesna Drole, o purtatoare de cuvant a Ministerului sloven de Interne, care a cerut vineri Croatiei sa respecte aceasta "cota zilnica". In cazul in care tarile de pe ruta migrantilor respecta aceasta limita zilnic, blocajul se va agrava in mod inevitabil in Grecia, unde mii de oameni care cauta sa obtina azil in Europa sunt deja blocati de duminica, din cauza unei inaspriri a conditiilor de trecere a frontierelor din Macedonia si pana in Austria, potrivit Mediafax.

Aproximativ 2.000 de migranti sosesc zilnic, in prezent, pe insulele grecesti. Ministrul sarb de Interne Nebojsa Stefanovici a declarat vineri pentru postul privat Pink ca a fost informat "in noaptea (de joi spre vineri) de catre politia croata, care a fost informata anterior de politia slovena, ca un nou regim (de tranzit al migrantilor) a intrat in vigoare incepand din aceasta zi". Slovenia si Croatia "mai accepta doar 500 de persoane pe zi", a precizat el, adaugand ca Serbia a primit o notificare "scrisa" cu privire la aceasta decizie.

Ministerul de Interne croat a anuntat ca a primit "o noua cerere din partea Sloveniei de a nu-i mai trimite mai mult de un tren pe zi", potrivit presei locale. Ministerul sloven de Interne a declarat pentru AFP ca este vorba despre o simpla "amintire" vecinilor sai a unei decizii care a fost luata in comun de catre srfii politiilor din Macedonia, Serbia, Croatia, Slovenia si Austria in cadrul reuniunii de la Zagreb, saptamana trecuta.

Acordul cu privire la aceasta cota - care nu a fost facut public - a fost "unanim", potrivit purtatoarei de cuvant. Acest plafon de 580 de migranti pe zi a fost depasit in Slovenia, in mai multe randuri, saptamana trecuta, insa aceasta depasire a fost acceptata "la cererea speciala a Croatiei", potrivit lui Drole. Comisia Europeana (CE) si organizatii umanitare si-au exprimat ingrijorarea fata de o posibila "criza umanitara" in Grecia, in cazul in care sunt blocati tot mai multi migranti in aceasta tara, care a devenit principala poarta de intrare a acestora in Uniunea Europeana (UE).

Citeste si:
Șoferi români de camion, blocați la granița dintre Italia și Slovenia
Coronavirus - Șoferi români...

Sursa foto: Istvan Csak / Shutterstock.com


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Ce măsuri de susținere a mediului de afaceri adoptă alte țări din Europa
Setari Cookie-uri