Rusia acumuleaza capacitati militare "semnificative" in Siria, a acuzat, luni, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, exprimand preocupare in legatura cu presupuse actiuni ale armatei ruse efectuate pe teritoriul sirian in pofida armistitiului.

"Suntem preocupati in legatura cu acumularea de capacitati militare - efective terestre, forte navale in estul Marii Mediterane si avioane militare care efectueaza bombardamente", a declarat Jens Stoltenberg, citat de site-ul agentiei Reuters, conform Mediafax.

Acordul de incetare a focului in Siria, rezultatul negocierilor dintre SUA si Rusia, a intrat in vigoare sambata, aplicandu-se confruntarilor dintre fortele insurgente ale opozitiei si serviciile de securitate subordonate Administratiei Bashar al-Assad.

"Am observat semnale incurajatoare ca armistitiul este respectat in linii mari, dar, in acelasi timp, au fost si incalcari. Implementarea armistitiului este cea mai buna baza politica pentru gasirea unei solutii negociate la criza din Siria", a spus Stoltenberg in cursul unei vizite in Kuwait.

Armistitiul nu include organizatiile teroriste Stat Islamic si Frontul al-Nusra, filiala siriana a retelei Al-Qaida. Atat coalitia internationala coordonata de SUA, cat si Rusia au anuntat ca vor continua operatiunile militare contra "grupurilor teroriste".

Citeste si:
Rusia interzice fumatul pe balcoanele apartamentelor
Rusia interzice fumatul pe...

Presedintele Vladimir Putin a anuntat ca Rusia va continua raidurile aeriene impotriva "organizatiilor teroriste" din Siria si dupa intrarea in vigoare a armistitiului. "In mod evident, bombardamentele impotriva grupurilor teroriste din Siria vor continua", a declarat Vladimir Putin in cursul unei intalniri cu membri ai conducerii Serviciului federal de Securitate (FSB). Damascul si Rusia ii catalogheaza pe rebelii sustinuti de occident drept "teroristi".

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant). Bilantul conflictului depaseste, conform estimarilor ONU, 250.000 de morti.

O coalitie condusa de Statele Unite efectueaza raiduri aeriene in Siria si Irak, vizand pozitii ale retelei teroriste Stat Islamic. Din coalitie fac parte tari precum Australia, Canada, Marea Britanie, Franta, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudita si Turcia. Rusia a lansat, in septembrie 2015, raiduri aeriene in Siria, pentru sustinerea regimului Bashar al-Assad. Statele Unite si NATO au acuzat Rusia ca ataca pozitii ale insurgentilor sustinuti de Occident. Moscova sustine ca vizeaza exclusiv pozitii ale retelei teroriste Stat Islamic.

Citeste si:
Rusia: Explozie la un laborator care detine mostre de Ebola si variola
Explozie la un laborator din...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Rusia a cerut SUA sa nu publice convorbirile dintre Putin si Trump