Rusia si Ucraina vor stabili, in octombrie, pretul gazului pentru 2007

Ucraina si Rusia vor stabili, in octombrie, pretul pentru livrarile de gaz din Rusia, pentru 2007, a declarat, vineri, primul ministru urcrainian, Victor Ianukovici, cu ocazia unei vizite la Moscova, in cadrul careia s-a discutat despre pretul gazului vandut Kievului.

"Avem intentia de a finaliza, in octombrie, negocierile privind pretul pentru 2007 si pentru anii urmatori", a mai declarat Ianukovici. Ucraina plateste, in prezent, 95 de dolari pentru o mie de metri cubi dintr-un amestec de gaze naturale provenind din Rusia. Acest amestec de gaze este format din gaz rusesc si din gaz din Turkmenistan, cumparat la pret scazut de catre grupul rus Gazprom si vandut mai departe Ucrainei, informeaza NewsIn.

Compania rusa de stat, Gazprom, a semnat, la inceputul lunii septembrie, un contract cu Turkmenistan, pentru a cumpara gaze naturale, pana in 2009, la pretul de o suta de dolari pentru o mie de metri cubi, fata de 65 de dolari platiti pana acum.

Turkmenistan livreaza gazul care acopera nevoile Ucrainei, prin intermediul unei conducte de gaze din Rusia, dandu-i astfel posibilitatea Gazprom sa exporte mai mult gaz propriu spre pietele mai profitabile din Europa.
Furnizarea de gaze naturale din Rusia prin Ucraina, catre Europa de Vest, a fost afectata in cursul lunii ianuarie 2006, atunci cand Moscova a stopat transporturile catre fosta republica sovietica, tocmai datorita neintelegerilor privind preturile. Rusia a invinuit Ucraina pentru aceasta situatie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri