Cheltuielile cu importurile de alimente la nivel global au scazut anul trecut la 1.076 miliarde de dolari, minimul a cinci ani, ca urmare a impactului pretului mai mic la petrol si a costurilor reduse pentru transportul maritim, potrivit Organizatiei Natiunilor Unite, citata de Bloomberg.

Suma totala a importurilor a coborat cu 9 miliarde de dolari, primul declin incepand din 2009, si se afla cu 20% sub recordul de 1.345 miliarde de dolari inregistrat in 2014, conform Mediafax.

Evolutia a fost sustinuta de recoltele foarte bune, dar si de declinul pretului petrolului, care a influentat inclusiv costurile transportului maritim.

"Costurile cu cereale si animale, atat din cauza preturilor mai mici, cat si a volumelor in scadere, se afla din nou la baza scaderii cheltuielilor cu importurile de alimente. Costurile de transport au inregistrat, de asemenea, un declin puternic, facand importurile mai ieftine", a declarat Adam Prakash, economist la agentia pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO - Food and Agriculture Organization of the United Nations).

Un indicator al materiilor prime din sectorul agricol a incheiat anul trecut la minimul incepand din 2006. Preturile mici la energie au contribuit si la scaderea costurilor ingrasamintelor.

De declinul cheltuielilor pentru alimente beneficiaza importatorii mari din Orientul Mijlociu si Africa, a declarat Cole Martin, analist pentru materii prime la BMI Research, parte a companiei Fitch Ratings.

Preturile materiilor prime sunt exprimate in dolari, iar intarirea monedei americane inseamna ca in unele tari in care moneda nationala s-a depreciat consumatorii suporta de fapt mai greu costurile pentru alimente.

Sursa foto: Sergey Nivens / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri