Electricite de France a cerut sprijin financiar din partea guvernului francez pentru dezvoltarea centralei nucleare Hinkley Point din sudul Angliei, dupa demisia directorului Financiar Thomas Piquemal, care a avertizat ca proiectul risca sa puna in pericol stabilitatea financiara a companiei, relateaza Wall Street Journal.

Costul mare al proiectului provoaca indignare si in Marea Britanie. Intr-o scrisoare adresata angajatilor, directorul general Jean-Bernard Levy a spus ca EDF nu se va angaja in proiectul de 18 miliarde de dolari daca nu va obtine angajamentele financiare necesare din partea statului francez, care detine o participatie de 85% la compania de utilitati, scrie news.ro.

Doi oficiali ai EDF au confirmat afirmatiile lui Levy. Scrisoarea a fost trimisa la patru zile dupa demisia neasteptata a lui Piquemal, ingrijorat de impactul proiectului asupra stabilitatii financiare a companiei. Proiectul Hinkley Point este in cel mai important dintre o serie de acorduri de afaceri dintre Marea Britanie si China, anuntat anul trecut, la care compania China General Nuclear Power Corp. va detine o participatie de 33,5%. Scrisoarea directorului general si demisia directorului financiar sunt semne ca ingrijorarea legata de proiect este in crestere, in pofida sprijinului din partea guvernelor din Franta si Marea Britanie.

Chiar daca asigurarile date de guvernul britanic, ca va cumpara electricitatea produsa de centrala nucelara la un pret de trei ori mai mare decat pretul actual din piata, ar face proiectul profitabil, reprezentantii sindicatului din board-ul EDF sustin ca acesta poate indatora prea mult compania. Moody’s a plasat luna trecuta ratingul EDF sub supraveghere pentru o posibila retrogradare. Compania are datorii nete de 37,4 miliarde de euro. Tot luna trecuta EDF a anuntat ca va reduce dividendele, care vor fi platite partial in actiuni. Totodata, compania va vinde active si va reduce investitiile, pentru consolidarea situatiei financiare.

EDF este implicata pe de alta parte in salvarea financiara a companiei de stat producatoare de reactoare nucleare Areva, care a inregistrat pierderi in ultimii cinci ani. Astfel, EDF a convenit anul trecut sa plateasca cel putin 1,25 miliarde de euro pentru preluarea unei participatii majoritare la Areva. Subventiile oferite de guvernul de la Londra pentru centrala nucleara Hinkley Point provoaca controverse in jurul proiectului si in Marea Britanie, potrivit publicatiei Sunday Express.

Pretul en-gros al energiei din Marea Britanie este de circa 33 de lire sterline pentru 1 megawatt ora (MWh), o treime din pretul oferit de stat pentru energia care va fi produsa la Hinkley Point, de 92,5 lire pe MWh, care va fi suportat de consumatori. Preturile electricitatii din Marea Britanie sunt cu mult mai mari comparativ cu state precum Germania, unde pretul mediu este de aproximativ 25 de lire pe MWh. Jim Ratcliffe, fondator al companiei chimice Ineos, avertizeaza ca acordul cu EDF va afecta industria si investitiile.

”Este scandalos de scump”, a spus Ratcliffe. Potrivit datelor oficiale, pretul energiei din Marea Britanie este mai mare decat in restul Europei cu peste 50%. Statisticile Eurostat arata ca in ultimii doi ani in Marea Britanie a avut loc cea mai mare crestere a preturilor energiei din oricare alt stat al Uniunii Europene, de 12%, fata de o medie UE de 3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri