Grupul rus Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaz natural, ar putea decide in viitorul apropiat sa redirectioneze spre pietele europene o parte din resursele sale de gaz natural provenite de la uriasul zacamant offshore Shtokman, a declarat sambata presedintele rus Vladimir Putin cu ocazia sommetului franco-germano-rus ce a inceput sambata dimineata la castelul Compiegne, in apropiere de Paris
"In urma cu ceva timp cancelarul german Angela Merkel a pus o intrebare in legatura cu posibilitatea reorientarii spre Europa a unora din resursele provenite de la zacamantul Shtokman. Gzprom studiaza in prezent aceasta posibilitate", a declarat Putin, precizand ca Rusia isi va indeplini toate obligatiile de aprovizionare cu resurse energetice asumate fata de Uniunea Europeana, informeaza Rompres.

De asemenea presedintele rus a tinut sa sublinieze ca planurile companiilor ruse de a-si extinde infrastructura de transport spre Europa nu vizeaza decat diversificarea rutelor de transport, neexistand intentia de a ocoli pietele care pana acum au jucat rolul de tari de de tranzit pentru resursele energetice rusesti.

Pana acum Uniunea Europana nu a avut succes in stabilirea unui "parteneriat energetic" cu Rusia, tara care furnizeaza o treime din necesarul de gaz natural al UE. In contrapartida, Rusia amana semnarea unei carte energetice propusa de europeni, mentinand inchisa piata energetica rusa.
Se estimeaza ca zacamantul Shtokman din Marea Barents ar contine aproximativ 3.200 miliarde metri cubi de gaz natural si 31 milioane tone de gaz condensat, adica o cantitate suficienta pentru a asigura necesarul de gaz al Europei pentru urmatorii 50 de ani.

Aproximativ 12 pana la 14 miliarde dolari urmeaza sa fie investiti in prima faza a proiectului, urmand a productia sa demareze in 2011. Pe lista scurta a companiilor care concureaza pentru a fi incluse la dezvoltarea acest proiect se numar nume importante precum Statoil si Norsk Hydro (Norvegia), Total (Franta) alaturi de gigantii americani Chevron si ConocoPhillips. Grupul rus Gazprom va selecta doua sau trei firme partenere, insa desi procedura de selectia trebuia finalizata in primavara acestui an decizia finala a fost amanata de mai multe ori.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri