Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a declarat ca, dupa atentatele de la Bruxelles, se poate vorbi despre un "razboi pe teritoriul Europei", o problema majora de securitate, daca nu se vor constitui institutii de monitorizare a fluxului de imigranti.

Fostul ministru de Externe a explicat ca astfel de atacuri teroriste vor continua in Europa daca politicienii europeni nu reusesc sa se mobilizeze si sa creeze institutii de monitorizare a fluxului de imigranti. De asemenea, el a apreciat ca partidele de extrema dreapta vor avea un succes rasunator la alegeri, in curand, daca situatia va continua in ritmul acesta, potrivit Mediafax.

De altfel, motivul din spatele acestor atentate este destabilizarea Europei si semanarea neincrederii populatiei in institutiile europene, a explicat Cristian Diaconescu, lucru care deja se intampla daca ne uitam la exemplul militiilor civile instituite in mai multe orase germane in urma atacurilor din Koln in noaptea de Anul Nou.

Insa, desi Europa "e pusa pe jar" in momentul acesta, fiind vorba de "un razboi pe teritoriul Europei", Romania ramane un mic paradis al sigurantei, nereprezentand o tinta atragatoare pentru teroristi, dar nici nu putem exclude posibilitatea unui atac in tara noastra, atrage atentia Diaconescu. Care sunt efectele imediate ale atentatelor de la Bruxelles de marti dimineata, soldate cu 34 de morti si peste 150 de raniti si ce ar trebui sa faca Europa de acum incolo?

"In primul rand, absenta capacitatii decizionale europene as vedea-o ca pe o prima problema in aceste discutii. De ce acest lucru? In primul rand lipsa de raspuns la criza refugiatilor si absenta capacitatii institutionale de verificare a celor care au intrat in Europa. Toata debandada din ultimul an si jumatate, evident ca a permis tranzitul unor grupari si unor persoane indoctrinate radical care au activat fie celule deja existente, fie au trecut direct la acte de terorism. Lipsa de vointa politica pentru infiintarea unei agentii europene care sa asigure baza de date necesara in ceea ce priveste aceste persoane este o problema. Agentia aceasta europeana ar trebui sa asigure cooperarea in ceea ce priveste prevenirea, pentru ca numararea victimelor dupa ce astfel de acte au loc, evident ca nu este solutia”, a mai explicat fostul ministru de Externe.

In ceea ce priveste efectele asupra politicii pe care o va avea Europa de acum incolo fata de criza imigrantilor, Diaconescu spune ca in mod normal, aceasta va fi afectata de situatie: "In conditiile in care Europa este condusa de politicieni constienti, in mod normal ceea ce s-a intamplat ar trebui sa aiba un efect in acest sens. In orice caz, nu cred ca e normal ca Europa sa ramana paralizata, cu institutii blocate si practic, acest razboi care este importat in Europa, sa continue in acest fel".

Urmatorii pasi pe care ar trebui sa-i faca Europa inseamna "o reactie solidara si coerenta in ceea ce priveste refugiatii care au intrat in Europa, screening-ul, evaluarea si verificarea, dar si blocarea frontierelor Europei in conditiile in care controlul nu este posibil". In al doilea rand, Cristian Diaconescu a reiterat nevoia de institutii europene care sa permita cooperarea in timp real in toate statele membre, pentru a preveni astfel de situatii.

"In al treilea rand, evident, este nevoie de adresarea problemei la sursa, acolo de unde vin acesti oameni, dar acest lucru presupune o vointa politica clara si cat se poate de coerenta pentru ca, dincolo de incitarea din exterior, sunt si surse cat se poate de clare de radicalism in Europa. Ne-am obisnuit sa spunem ca in Bruxelles, cartierul Molenbeek este necontrolabil din punct de vedere al autoritatilor. Asa ceva nu poate fi tolerat in continuare. Fara vointa politica si lasand totul in sarcina structurilor de securitate, nu se va realiza o prevenire coerenta", a spus Cristian Diaconescu.

Cristian Diaconescu: Securitatea cetatenilor europeni sa fie aparata

In ceea ce priveste vocile care spun ca Europa ar trebui sa-si inchida granitele fata de imigranti, Diaconescu spune ca "Europa trebuie sa aplice regulile pe care le are si sa ia masurile necesare pentru ca, in primul rand, securitatea cetatenilor europeni sa fie aparata". Fostul ministru de Externe a sustinut ca spatiul Schenghen este inoperant acum:"Discutam despre un acord care nu mai functioneaza".

De altfel, situatia aceasta va continua in Europa cata vreme nu va exista vointa si solidaritate europeana pentru reglementarea acestei probleme de securitate. "Astazi discutam despre un razboi pe teritoriul Europei, este o problema de securitate si este evident ca masurile care trebuie luate se inscriu in aceasta logica a protejarii securitatii", a spus Cristian Diaconescu.

Un efect pe care il vom vedea foarte curand este succesul in plan politic al partidelor de extrema dreapta, mai atrage atentia Cristian Diaconescu. "Partidele de extrema dreapta vor castiga foarte serios in urmatoarea etapa si acest lucru este in egala masura ingrijorator, pentru ca cele doua procese radicale se motiveaza reciproc", a subliniat Diaconescu.

De altfel, lucrul acesta s-a vazut imediat dupa atacurile asupra femeilor care au avut loc in mai multe orase germane in noaptea de Ajun. Cetatenii germani au infiintat "militii civile si au iesit cu batele" in strada sa-si faca dreptate. "Este un argument in plus in conditiile incapacitatii si slabiciunii institutiilor si politicienilor din Europa. Sunt reactii de protectie individuala, de grup, care scapa de sub control, scapa chiar regulilor democratice pe baza carora e fundamentat grupul", a spus Diaconescu.

In ceea ce priveste posibilele motive din spatele atacurilor teroriste, el spune ca "lovesc in inima moderna, dezvoltata, a Crestinismului". "Au clar ca scop, instituirea unei stari de teama la nivelul populatiei si de neincredere in capacitatea institutionala europeana de a reactiona in fata acestei frici. Ei practic transmit un mesaj asa cum il inteleg si cu mijloacele violente pe care le au la dispozitie", a spus Diaconescu.

Nu in ultimul rand, el a mai apreciat ca posibilitatea ca un atac terorist de acest gen sa aiba loc si in Romania este foarte mica. "Nimeni nu poate exclude categoric o astfel de situatie, dar in orice caz, sansele sunt minime sa se intample asa ceva in Romania. Suntem o tara foarte sigura, dar repet, nimeni nu poate spune 100% ca, in Europa de astazi si la nivel global, ca astfel de acte nu se pot intampla", a incheiat fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri