Presedintele american Barack Obama a declarat marti, intr-un discurs rostit la Havana, ca atentatele de la Bruxelles amintesc faptul ca lumea trebuie sa se uneasca impotriva terorismului, scrie News.ro.

Liderul american a promis ca va face tot ce ii sta in putere pentru ca cei vinovati pentru atacurile din Belgia sa fie adusi in fata justitiei.

"Gandurile si rugaciunile poporului american sunt alaturi de poporuul belgian", a subliniat el. "Putem si ii vom infrange pe cei care ameninta siguranta si securitatea oamenilor din intreaga lume", a adaugat Obama.

Presedintele american Barack Obama a declarat, intr-un discurs istoric rostit la Havana, ca se afla in vizita in Cuba pentru a “ingropa Razboiul Rece” si pentru a transmite un mesaj de pace.

“Cresc un trandafir alb”, a spus Obama in spaniola, citand un pasaj de scriitorul Jose Marti.

Carti recomandate de Barack...
Citeste si: Ce carti ne recomanda Barack Obama sa citim in 2019

“Havana se afla la numai 90 de mile (145 de kilometri – n.r.) de Florida, dar pentru a ajunge aici a trebuit sa parcurgem o distanta lunga, depasind barierele istoriei, ideologiei, barierele durerii si separarii”, a spus Obama.

El a amintit ca vasele americane de razboi cu traversat marea pana pe insula “pentru a elibera, dar si pentru impune controlul asupra Cubei” si ca “aceasta distanta scurta a fost trecuta de sute si mii de exilati cubanezi”.

Liderul de la Casa Alba a descris istoria lunga si dificila dintre natiuni: criza rachetelor din Cuba, Razboiul Rece si colonialismul.

“Sunt aici pentru a intinde mana prieteniei poporului cubanez”, a subliniat presedintele. “Diferendele dintre guvernele noastre din acesti ani sunt reale si sunt importante. (...) Statele Unite si Cuba sunt ca doi frati, care au trait instrainati timp de multi ani”, a afirmat el.

Barack Obama si Hillary...
Citeste si: Dispozitive explozibile, trimise lui Obama si sotilor Clinton

“Ambele (tari – n.r.) traiesc in Lumea Noua, colonizata de europeni. Cuba a fost construita partial de sclavi care au fost adusi din Africa (...). La fel ca Statele Unite, Cuba isi poate gasi radacinile atat in sclavi, cat si in proprietari de sclavi”, a adaugat Obama.

Presedintele cubanez Raul Castro asista la discursul istoric, transmis de televiziunea cubaneza de stat.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Italia a intrat in recesiune la sfarsitul anului trecut