Germania se indreapta catre sfarsitul exploatarii huilei, pana in 2018, ceea ce va pune capat unei practici costisitoare si puternic subventionate, insa aceasta intrerupere ar putea costa statul german 40 de miliarde de euro. Motivul acestei decizii este lipsa competitivitatii acestui tip de carbune german pe piata internationala, spre deosebire de lignit si faptul ca acest sector minier necesita subventionari puternice din partea Berlinului.

In incheierea dezbaterilor politice de saptamana trecuta, sindicatul din aceasta bransa, IG BCE, a lasat sa se intrevada, pentru prima data, posibilitatea incheierii procesului de prelucrare a huilei in 2018. "Discutiile referitoare la finantarea extractiei huilei dupa 2009 au aratat ca un sfarsit al exploatarii miniere, fara consecinte sociale, va fi posibil, cel mai devreme, in 2018", sustin reprezentantii IG BCE, intr-un comunicat citat de NewsIn. inaintea acestei date, inchiderea minelor ar implica aspecte economice negative.

Exploatarea huilei din Germania, proces limitat la opt mine din vestul tarii, este unul puternic subventionat. in 2005, aceasta activitate a implicat investitii de 2,1 miliarde de euro din partea statului federal si sase sute de milioane, investite in regiunea Renaniei de Nord-Westfalia. Planul prevede, deocamdata, o diminuare progresiva a subventiilor si a volumelor de productie, pana in 2012.

Guvernul german si IG BCE s-au pus de acord pentru elaborarea, pana la sfarsitul acestei luni, a unui plan pentru anii viitori. Conservatorii sunt in favoarea unei opriri rapide a productiei, insa ministrul muncii, social-democratul Franz Mntefering, s-a pronuntat, duminica, in favoarea unei mentineri a acestei activitati, chiar dupa 2018.

In editia sa de luni, saptamanalul Der Spiegel a citat un raport al ministrului economiei potrivit caruia oprirea exploatarii carbunelui in 2018 va costa 40 de miliarde de euro.in acest sector german sunt angajate 33.000 de persoane. Contrar lignitului, exploatat in principal in estul tarii, huila germana nu este competitiva la nivel mondial, insa exploatarea acestui tip de carbune a fost mentinuta, in decursul acestor ani, din motive politice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri