Capitalia a respins oferta de cumparare inaintata de catre banca olandeza ABN Amro, a anuntat presedintele bancii italiene, Cesare Geronzi, potrivit unei surse bancare citate de Reuters, informeaza NewsIn. Presa italiana a relatat ca presedintele Geronzi a refuzat oferta bancii olandeze pentru achizitionarea Capitalia, banca ce dispune de o capitalizare de piata de aproximativ 17 miliarde de euro, deoarece nu doreste ca banca sa devina o subsidiara a unei institutii straine.

Oferta pentru cea de-a patra banca din Italia a urmat declaratiei conducerii ABN Amro care a anuntat ca va pastra pachetul de 7,7% din actiunile Capitalia, a declarat Geronzi, in cadrul unei intalniri de sambata, citat de ziarele italiene. "Am refuzat categoric", a declarat Geronzi, citat de presa.

ABN Amro a achizitionat deja institutia bancara de talie mijlocie Antonveneta si si-a anuntat decizia de a-si pastra actiunile la Capitalia, pentru a infirma speculatiile ca ar putea licita preluarea Capitalia sau ca ar planui o fuziune a celor doua banci italiene, Capitalia si Antonveneta, sub autoritatea ABN Amro.

Numeroasele banci italiene, dintre care doar Unicredit se situeaza printre primele zece institutii bancare europene, se afla sub presiunea de a-si consolida pozitiile, dupa ce Intesa si Sanpaolo IMI au anuntat in luna august ca intentioneaza sa creeze un gigant bancar cu un capital de 80 de miliarde de dolari.

Intesa, cea de-a doua banca a Italiei, a intentionat, in lunile precedente, sa fuzioneze cu Capitalia, oferta refuzata de aceasta. Capitalia a preluat atunci 2% din capitalul Intesa, pentru a evita o preluare ostila.