Proiectul de raport al Comisiei Europene arata ca Bulgaria are aceleasi probleme cu Romania - agricultura si justitia, dar deficitele tarii vecine sunt mai mari, mai ales in privinta luptei impotriva crimei organizate si a independentei magistratilor, informeaza NewsIn
Una din criticile raportului pentru Bulgaria este ca membrii Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) continua sa fie incompatibili cata vreme continua sa activeze si in instante si in cadrul Consiliului care se ocupa, si in Bulgaria, de statutul breslei. Procesul de luare a deciziilor este lent, iar membrii acestuia nu pot fi schimbati din functie, ceea ce poate diminua capacitatea CSM de a fi un organism credibil pentru implementarea standardelor etice la nivelul sistemului judiciar, se mai arata in raport.

Comisia Europeana remarca si la sud de Dunare modificarile Codului de procedura penala, dar evidentiaza faptul ca mecanismele de monitorizare a implementarii acestuia sunt ineficiente. Desi procedurile de evaluare profesionala a judecatorilor sunt considerate pozitive, este nevoie de mai mult training pentru personalul de investigatii de la politie, mai spune raportul.

Un aspect negativ in opinia Comisiei Europene este faptul ca Bulgaria nu a adoptat inca modificarile la Constitutie, astfel ca amendamentele promise de autoritatile de la Sofia sa fie eliminate ambiguitatile in privinta independentei justitiei.

Crima organizata si agricultura, alte bile negre

In lupta impotriva coruptiei, executivul european apreciaza pozitiv schimbarile legislative prin care demnitarii statului sunt obligati sa-si declare averile, insa, la bile negre intra absenta mecanismelor de control al averilor.

Crima organizata si numeroasele atentate la comanda raman o problema grava. Investigatiile in acest sens raman fara succes in majoritatea cazurilor, iar fortele de ordine bulgare trebuie sa utilizeze mai bine instrumentele pe care le au la indemana in acest sens, sugereaza proiectul de raport.

Agricultura ramane celalalt subiect fierbinte si la sud de Dunare, in special in ceea ce priveste sistemul integrat de administrare a parcelelor, care ar putea fi inca nefunctional la momentul aderarii din cauza termenului scurt de implementare. Altfel spus, tot Agentia de plati este problema si la vecini.

De asemenea, Bulgaria trebuie sa finalizeze infrastructura si procedurile de control a animalelor vii si produselor de origine animala din alte tari si sa demonstreze ca poate fi functional sistemul de control al alimentelor. La fel ca si Romania, Bulgaria trebuie sa ia masuri in plus pentru a asigura eradicarea pestei porcine.

"Progres limitat" este laitmotivul proiectului raportului in ceea ce priveste eforturile de aderare a Bulgariei, aceasta fiind caracterizarea folosita la mai multe capitole, cum ar fi siguranta frontierelor de pilda, care raman in continuare susceptibile ca permit traficul cu fiinte umane, cu droguri si contrabanda. Progres limitat este considerat si unul dintre criteriile politice - discriminarea etnicilor romi.

In sectorul energetic, Bulgaria continua sa aiba "progres limitat", cum enunta raportul, din cauza intarzierii liberalizarii pietei energiei, mai cu seama prezenta monopolului de stat in domeniul gazelor, Bulgargaz, ca si a sigurantei limitate in domeniul nuclear. Siguranta transporturilor aeriene este un alt capitol cu "progrese limitate" consemnate in raportul de monitorizare pe care Comisia Europeana il va da publicitatii marti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri