Ambalajul produselor alimentare, acelasi in toate tarile membre UE

Reprezentantii statelor membre UE a ajuns, dificil, la un acord, luni, referitor la simplificarea formatului ambalajului produselor alimentare, care respecta inca diferitele reguli nationale, potrivit NewsIn. Proiectul de directiva elaborat de Comisia Europeana prevede simplificarea regulilor nationale referitoare la acest aspect.

In acest moment, anumite state impun, intr-adevar, un format obligatoriu al ambalajului pentru anumite produse alimentare, cum este litrul de lapte sau kilogramul de zahar. in Europa, raman, in continuare, mai mult de 60 de produse, la care se refera aceste restrictii.

Pe viitor, "formatul ambalajelor nu va mai putea fi stabilit la nivel national", a declarat, la iesirea de la reuniunea care a durat mai mult de doua ore, ministrul finlandez al industriei si comertului, Mauri Pekkarinen, a carui tara asigura presedintia UE.

Produse ca paine, faina sau cacao nu vor putea face obiectul restrictiilor. Va fi pastrat, insa, formatul obligatoriu al alcoolului si bauturilor spirtoase. Desi reprezentantii celor 25 de tari sunt de acord in principiu, totusi, exista, de luni intregi, discutii referitoare la ambalajul produselor de prima necesitate, cum este zaharul, laptele sau pastele fainoase.

Tari ca Franta, Spania, Grecia si Italia au solicitat ieri posibilitatea de a decide dimensiunea ambalajelor acestor produse, in timp ce Germania si Olanda si-au manifestat dezaprobarea referitor la acest aspect.

In cele din urma, reprezentantii statelor UE au cazut de acord asupra unui compromis care autorizeaza formatul obligatoriu al ambalajului laptelui, untului, pastelor fainoase uscate si cafelei, pentru o durata de cinci ani. in ceea ce priveste zaharul, acesta va beneficia de o derogare timp de sase ani.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri