Comisia Europeana va aproba astazi programul de austeritate al Ungariei, pentru reducerea drastica a deficitului bugetar, dupa ce guvernul ungar a mintit electoratul in privinta costurilor pentru populatie din programul de reforma ceea ce a provocat revoltele din ultimele zile, conform NewsIn
Autoritatile de la Bruxelles vor valida ansamblul masurilor prezentate de guvernul ungar, pentru reducerea deficitului public, de la 10,1% din PIB, nivelul deficitului din anul 2006, la 3,2%, in anul 2009, cu conditia ca aceste masuri sa fie aplicate cu rigurozitate, informeaza sursa europeana. Obiectivul programului de convergenta consta in reducerea deficitului public, a datoriei si a inflatiei, pentru a putea intruni criteriile necesare intrarii in zona euro, prevazuta pentru anul 2013.

Premierul maghiar, socialistul Ferenc Gyurcsany, a recunoscut, in urma cu o saptamana, ca a mintit poporul ungar la alegerile de anul trecut, din luna aprilie. Gyurcsany a ascuns programul de austeritate, ceea ce a declansat manifestari violente, la Budapesta.

Reformele dureroase ale premierului maghiar contin, in special, un program de lupta impotriva economiei subterane, din care traiesc numerosi maghiari, o crestere de 2% a contributiilor sociale, suportata de catre salariati, o crestere a plafonului minim a TVA (pentru produse alimentare si servicii de baza), de la 15% la 20%, cresterea pretului gazului natural cu 30% si a pretului energiei electrice cu 8%.

"Consideram ca este in interesul populatiei maghiare sa reduca deficitul public, ca situatia sa fie clarificata, recunoastem, insa, ca acesta va fi un proces dureros", a declarat saptamana trecuta Amélia Torres, purtator de cuvant al comisarului european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia.

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si