In total, intre 3.922 si 4.294 de combatanti straini provenind din tari UE au participat sau participa la conflictele din Siria si Irak, dintre care 30% au revenit in Europa, arata un studiu elaborat de Centrul Olandez pentru Combaterea Terorismului (International Centre for Counter-Terrorism - ICCT), un institut cu sediul la Haga. Potrivit autorilor studiului, 14% dintre acesti combatanti au murit in confruntarile militare, informeaza Mediafax.

Dintre combatantii europeni, 2.838 provin din Belgia, Franta, Germania si Marea Britanie, cea mai importanta pondere raportata la populatie fiind cea a belgienilor. Intre 6 si 23% dintre acesti combatanti sunt europeni convertiti la islam, precizeaza studiul.

Potrivit studiului, in Orientul Mijlociu ar putea fi si combatanti din Romania. "Conform autoritatilor romane, pana in octombrie 2015, Romania nu avea date despre niciun combatant din tara. Cu toate acestea, Grupul Soufan (n.red. - un institut creat de un fost agent FBI specializat in combaterea terorismului), citand date din martie 2015, mentioneaza ca unul sau mai multi combatanti straini din Romania s-ar afla in Siria ori Irak", subliniaza raportul ICCT.

Citeste si:

Saptesprezece la suta dintre combatantii europeni care lupta in Orientul Mijlociu sunt femei, precizeaza studiul. "Procesul de radicalizare a combatantilor straini este scurt si implica de obicei cercuri de prieteni care decid sa plece impreuna in Siria si Irak", explica autorii studiului prezentat vineri la Haga.

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant). Bilantul conflictului depaseste, conform estimarilor ONU, 270.000 de morti.

Reteaua terorista sunnita Stat Islamic ocupa regiuni din nord-estul Siriei, nord-vestul Irakului, nordul Egiptului si nordul Libiei, unde a proclamat "un califat".

Sursa foto: 11Prazis / Shutterstock