Cu fiecare luna, tot mai multi germani raman fara locuri de munca, in timp ce in Franta se mentine cea mai mare rata a somajului din ultimii cinci ani
Rata somajului din Germania a crescut pana la un nou record pentru perioada de dupa cel de-al doilea razboi mondial, in timp ce, in Franta, nivelul somajului s-a mentinut la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, situatia constituind o adevarata amenintare la adresa perspectivelor de crestere economica din zona euro, relateaza Bloomberg.

In Germania, cea mai mare economie a Europei, somajul a atins, luna aceasta, nivelul de 12 procente, de la 11,7 la suta, in luna precedenta. Astfel, numarul persoanelor fara loc de munca a crescut pentru a 14-a luna consecutiv.

In Franta, nivelul somajului s-a mentinut la 10,1 la suta, potrivit datelor furnizate de ministerul muncii de la Paris.

Lipsa de noi locuri de munca afecteaza cheltuielile consumatorilor, cea mai mare parte a economiei de 10 mii de miliarde de dolari a zonei euro.

Luna aceasta, Banca Centrala Europeana (BCE) a diminuat estimarile de crestere economica, in timp ce tot mai multe companii (printre care Deutsche Bank, Nestl si Rossignol) anunta noi disponibilizari. Potrivit recentelor sondaje de opinie, cresterea somajului afecteaza, dupa cum era de asteptat, sprijinul de care se bucura cancelarul german Gerhard Schroeder si presedintele francez Jacques Chirac.

Mai mult, numarul francezilor care se opun noii Constitutii Europene (care va fi obiectul unui referendum, la data de 29 mai) este in crestere.
Indicele de incredere a mediului de afaceri din zona euro ar putea indica o scadere pana la cel mai redus nivel din ultimul an, potrivit economistilor chestionati de Bloomberg.

Cei 35.000 de directori de companii intervievati au manifestat o stare de pesimism in legatura cu economia regiunii, in aceste conditii indicele scazand de la minus sapte puncte, in februarie, la minus opt puncte.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Rusia înregistrează un record de decese, dar şi de persoane vindecate
Setari Cookie-uri