Croatia nu va semna un nou acord cu Fondul Monetar International dupa expirarea, in octombrie, a acordului care este inca in vigoare, a declarat marti un oficial guvernamental.

"Cel mai probabil decizia va fi de a finaliza prezentul acord si dupa aceea sa continuam consultatiile anuale cu FMI precum si cu alti membri ai organizatiei", a declarat pentru Reuters oficialul guvernamental, care a refuzat sa isi dezvaluie identitatea, informeaza NewsIn. Acordul stand-by semnat cu FMI, in valoare de 140 de milioane de dolari, a fost initial semnat pe o perioada de 20 de luni, care ar fi expirat in aprilie, fiind apoi extinsa pe inca sase luni.

Acest acord avea ca scop consolidarea fiscala a statului candidat la aderarea la Uniunea Europeana, precum si plata datoriei externe substantiale a Croatiei.
Croatia intentioneaza sa reduca deficitul bugetar sub nivelul de 3% din PIB. Zagrebul spera sa adere la UE in 2010 si sa adopte moneda euro in cel mult trei ani dupa aderare. Datoria externa a Croatiei a continuat sa se majoreze din 2002, fiind momentan de aproximativ 27 miliarde de euro, ceea ce reprezinta aproximativ 85% din PIB, dar autoritatile spera sa stabilizeze si apoi sa inceapa procesul de plata a acestei datorii.

Analistii si Fondul sunt de parere ca dupa o serie de acorduri stand-by semnate de Croatia cu FMI a venit momentul ca tara sa isi asume controlul asupra programului economic si al reformelor structurale.Majoritatea analistilor au laudat eforturile guvernului de la Zagreb de a consolida sectorul fiscal inca de la preluarea puterii in 2003, avertizand insa ca reformele structurale au avut un ritm prea lent.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Cartile electronice de identitate, considerate drumul spre Apocalipsa