Croatia nu va mai semna un alt acord cu FMI

Croatia nu va semna un nou acord cu Fondul Monetar International dupa expirarea, in octombrie, a acordului care este inca in vigoare, a declarat marti un oficial guvernamental.

"Cel mai probabil decizia va fi de a finaliza prezentul acord si dupa aceea sa continuam consultatiile anuale cu FMI precum si cu alti membri ai organizatiei", a declarat pentru Reuters oficialul guvernamental, care a refuzat sa isi dezvaluie identitatea, informeaza NewsIn. Acordul stand-by semnat cu FMI, in valoare de 140 de milioane de dolari, a fost initial semnat pe o perioada de 20 de luni, care ar fi expirat in aprilie, fiind apoi extinsa pe inca sase luni.

Acest acord avea ca scop consolidarea fiscala a statului candidat la aderarea la Uniunea Europeana, precum si plata datoriei externe substantiale a Croatiei.
Croatia intentioneaza sa reduca deficitul bugetar sub nivelul de 3% din PIB. Zagrebul spera sa adere la UE in 2010 si sa adopte moneda euro in cel mult trei ani dupa aderare. Datoria externa a Croatiei a continuat sa se majoreze din 2002, fiind momentan de aproximativ 27 miliarde de euro, ceea ce reprezinta aproximativ 85% din PIB, dar autoritatile spera sa stabilizeze si apoi sa inceapa procesul de plata a acestei datorii.

Analistii si Fondul sunt de parere ca dupa o serie de acorduri stand-by semnate de Croatia cu FMI a venit momentul ca tara sa isi asume controlul asupra programului economic si al reformelor structurale.Majoritatea analistilor au laudat eforturile guvernului de la Zagreb de a consolida sectorul fiscal inca de la preluarea puterii in 2003, avertizand insa ca reformele structurale au avut un ritm prea lent.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri