Cel putin 19 persoane au murit si alte sute au fost ranite in al doilea cutremur, cu magnitudinea de 7,3 grade in sudul Japoniei, produs vineri noapte, la o zi dupa un prim seism de 6,5 grade, aducand bilantul total la 29 de morti si 1.500 de raniti, relateaza Associated Press, potrivit Mediafax.

Bilantul victimelor este in crestere, ultimul fiind de 19 morti in cazul seismului de vineri noapte, a declarat Tomoyuki Tanaka, un oficial din cadrul prefecturii Kumamoto, orasul in apropierea caruia s-au produs cele doua seisme, insotite de zeci de replici.

Circa 20.000 de militari, politisti si pompieri au fost mobilizati pentru a participa la operatiunile de cautare si salvarea a mii de oameni prinsi printre daramaturi, dar operatiunile se desfasoara cu dificultate pe fondul ploilor, producand alunecari de teren, surpari de drumuri si poduri, si ingreunand, astfel, accesul serviciilor de interventie la supravietuitori.

Yoshihide Suga, seful de cabinet al premierului japonez, Shinzo Abe, a declarat ca peste 1.500 de persoane au fost ranite in urma celor doua seisme, dintre care 80 se afla in stare critica. Circa 70.000 de persoane au ramas fara locuinte, a mai precizat oficialul nipon.

Cel putin 97 de cazuri de persoane prinse sau ingropate sub daramaturi au fost sesizate politiei japoneze, in timp ce alte zece persoane au fost prinse in alunecari de teren in trei orase din prefectura Kumamoto, pe fondul ploilor intense care au insotit seismul, potrivit Kyodo News.

Institutul National de...
Citeste si: INSP: 95 de persoane au murit din cauza gripei

Cel de-al doilea seism a avut loc in cursul noptii de vineri spre sambata la ora 01.25 (vineri, ora 19.25, ora Romaniei) in zona Kumamoto, in sudul Japoniei, la adancimea de doar 10 kilometri, dupa ce cu o noapte inainte un prim seism de 6,5 grade s-a produs la o distanta de 18,3 kilometri de oras, in insula Kyushu, producand decesul a zece persoane, in conditiile in care pana vineri dimineata fusese urmat de 130 de replici.

Vineri dimineata, oficialii japonezi sustineau ca replicile se incheiasera, dar avertizasera asupra riscului pentru alte replici ale cutremurului, spunand ca ramanea in vigoare pentru inca o saptamana. In Mashiki, persoanele au fost prinse sub daramaturi pentru ore intregi si s-au inregistrat cele mai multe victime decedate in cazul primului seism.

Dupa cutremurul din cursul noptii de vineri spre sambata, zona a mai fost lovita si de alte replici, cea mai puternica ajungad la magnitudinea de 5,4 grade. Potrivit Agentiei Japoneze de Meteorologie, seismul de vineri noapte de 7,3 grade ar fi principalul cutremur, cel de joi noapte de 6,5 grade fiind un precursor.

Epicentrele celor doua cutremure sunt relativ apropiate, dar, desi a fost mai puternic, cel de vineri noapte s-a produs la o adancime de doar zece kilometri, pe cand cel anterior la 23 de kilometri. Potrivit presei japoneze, circa 200.000 de locuinte au ramas fara electricitate, iar zeci de mii nu au acces la apa potabila.

Ecaterina Andronescu:...
Citeste si: Profesorii ar putea fi evaluati dupa model japonez, din 10 in 10 ani


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Cutremur cu magnitudinea de 6 in estul Japoniei