Cel putin 11 persoane sunt date disparute in urma celor doua cutremure din sudul Japoniei produse la o zi distanta, in care au murit 41 de persoane, iar alte aproape 200.000 au ramas fara locuinte, informeaza Associated Press, potrivit Mediafax.

Potrivit presei japoneze, opt dintre acestea ar fi din localitatea Minamiaso, aflata intr-o zona montana din sudul insulei Kyushu. Zece studenti au fost scosi de sub daramaturile unui camin universitar din zona, sambata, de serviciile de interventie.

Peste 20.000 de militari, politisti si membri ai serviciilor de interventie participa la operatiunile de cautare si salvare, dar accesul le-a fost ingreunat de ploile puternice care au urmat dupa cutremur, ce au produs alunecari de teren si surpari de drumuri si poduri. Duminica dimineata, ploile au incetat, nemaiproducand alte alunecari de teren.

SUA a anuntat ca va mobiliza forte militare americane pentru a participa la operatiunile de salvare, in conditiile in care detine baze militare aeriene, navale si maritime in Japonia, unde se afla circa 50.000 de militari americani.

Premierul japonez, Shinzo Abe, si-a exprimat gratitudinea fata de ajutorul oferit de Statele Unite. "Suntem extrem de recunoscatori si am dori sa ne coordonam cat mai rapid posibil", a declarat Abe.

In 2018 a crescut numarul...
Citeste si: Cate accidente aviatice mortale au avut loc in 2018?

Circa 180.000 de pesraone au ramas fara adapost. Cel mai afectat oras de cutremure este Mashiki, aflat la granita estica cu orasul Kumamoto, unde 20 de persoane au murit din totalul de 41. Dintre cei aproape 2.000 de raniti, 190 se afla in stare grava, potrivit guvernului nipon.

Politia din orasul Kumamoto a anuntat sambata ca 32 de persoane au murit in cel de-al doilea seism cu magnitudinea de 7,3 grade produs in cursul noptii de vineri spre sambata, iar alte noua au murit in primul cutremur cu magnitudinea de 6,5 grade.

Inca 80.000 de locuinte nu au acces la electricita in Kumamoto, a anuntat duminica Ministerul Economiei, Comertului si Industriei.

Anterior, presa japoneza relata ca peste 400.000 de locuinte nu au acces la apa potabila. Peste 1.000 de cladiri au fost avariate in cele doua cutremure, iar cel putin 90 au fost distruse in totalitate.

Indonezia: 168 de morti, zeci...
Citeste si: Indonezia: 168 de morti si sute de raniti in urma unui tsunami

Un prim cutremur s-a produs in insula Kyushu din sudul Japoniei, in cursul noptii de joi spre vineri, avand magnitudinea de 6,5 grade. Epicentrul a fost localizat la 18,3 kilometri de orasul Kumamoto, cel mai afectat de seism. Pana vineri dimineata, seismul a fost urmat de peste 130 de replici, iar oficialii japonezi sustineau ca replicile se incheiasera, dar avertizasera asupra riscului pentru alte replici ale cutremurului pentru inca o saptamana.

In cursul noptii de vineri spre sambata, un al doilea cutremur a lovit respectiva zona, avand magnitudinea de 7,3 grade, care, potrivit Agentiei Japoneze de Meteorologie, ar fi fost principalul cutremur. Peste 440 de replici au urmat celor doua cutremure, potrivit NHK.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
INSP: 95 de persoane au murit din cauza gripei