Fostul director financiar al grupului de energie Enron, Andrew Fastow, a fost condamnat la sase ani de inchisoare, pentru participarea la unul dintre cele mai importante cazuri de faliment din istoria americana.

Andrew Fastow riscase o pedeapsa de zece ani de inchisoare, insa avocatii acestuia spera la o reducere a pedepsei, datorita colaborarii acestuia cu justitia.

Procesul care a inceput inca din 2004 a analizat in detaliu modul in care Enron a reusit sa mascheze imprumuturile sub forma tranzactiilor energetice, o tactica pe care Andrew Fastow, ex-director financiar, a recunoscut ca a folosit-o .

Dupa ce a pledat vinovat, in anul 2004, Andrew Fastow, in varsta de 44 de ani, a acceptat sa colaboreze cu justitia, in ceea ce priveste acuzarea fostilor sai patroni, Kenneth Lay si Jeffrey Skilling.

Andrew Fastow crease si condusese societatile financiare care foloseau companiei Enron ca paravan pentru ascunderea amplorii pierderilor sale si pentru a da impresia grupurilor financiare ca Enron functiona sanatos.

Fondatorul si fostul presedinte al grupului energetic Enron, Kenneth Lay, a murit la inceputul lunii iulie, asteptand verdictul in cadrul procesului Enron in care fusese gasit vinovat pentru sase capete de acuzare de frauda si alte patru pentru declaratii contabile false.

Verdictul in cazul lui Kenneth Lay trebuia sa fie anuntat pe 23 octombrie, Lay avand toate sansele sa isi fi petrecut tot restul vietii in spatele gratiilor. Fondatorul companiei s-a sustinut nevinovatia pe tot parcursul procesului care a debutat in 2001. El a catalogat falimentul ca fiind 'o mare tragedie', invinuindu-l pentru falimentul Enron pe directorul financiar Andrew Fastow, care a fost condamnat dejain 2004 la 10 ani de inchisoare si plata unei amenzi de 23,8 milioane de dolari.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si