Gigantii Arcelor SA si Mittal Steel Co. NV au estimat ca firma rezultata din fuziunea lor, Arcelor Mittal, va produce intre 150 si 200 milioane tone de otel in anul 2015, pe fondul cresterii cererii mondiale de otel.

Anul trecut cele doua companii au produs impreuna aproximativ 112 milioane tone otel, depasind cu mult cel mai apropiat competitor, grupul japonez Nippon Steel, care a produs doar 30 milioane tone otel. Se estimeaza ca pana la finele anului Arcelor Mittal va realiza o productie combinata cuprinsa undeva intre 110 si 115 milioane tone otel, conform Rompres.

Cele doua companii au apreciat ca in urmatorii zece ani consumul mondial de otel va creste in fiecare an cu trei pana la cinci procente. insa directorul general al noii firme Arcelor Mittal, Roland Junck, i-a avertizat pe investitori ca industria siderurgica mondiala se va confrunta cu o crestere a costurilor cu materiile prime. Junck a dezvaluit ca cele doua entitati care formeaza Arcelor Mittal spera sa realizeze economii de 1,3 miliarde euro in fiecare din urmatorii trei ani, avand in vedere sinergiile rezultate din combinarea operatiunilor de productie, achizitii si marketing.

Arcelor Mittal a luat nastere printr-o fuziune de 25 miliarde euro intre grupul Mittal, fostul lider mondial pe piata otelului, si rivalul Arcelor. Noua firma preconizeaza pentru acest an realizarea unei cifre de afaceri de 70 miliarde euro si un nivel al datoriilor de 18,2 miliarde euro, suma ce include si cele 7,8 miliarde euro in numerar pe care Mittal le-a asumat pentru preluarea actiunilor Arcelor.

Agentiile de rating Fitch si Standard & Poor's au avertizat ca vor reduce ratingul acordat noii companii Arcelor Mittal in functie de nivelul datoriilor asumate de Mittal. in cazul unei deprecieri a ratingului, noul lider mondial pe piata otelului se va confrunta cu o crestere a costului imprumuturilor.


Mai multe articole din sectiunea International »