Grecia va revizui valorile produsului intern brut intre anii 2001 si 2006 pentru a include o parte din economia subterana, reducand astfel substantial valoarea deficitului bugetar.

Grecia trebuie sa isi reduca in cursul acestui an deficitul bugetar sub plafonul limita permis de Uniunea Europeana, de maxim 3% din PIB, sau va fi nevoita sa suporte sanctiuni din partea autoritatilor europene, informeaza NewsIn. "Aceasta revizuire va include in PIB si o parte din economia subterana", a declarat seful SNS, Manolis Kontopyrakis, intr-un interviu.

"Majorarea PIB-ului va avea drept consecinta directa reducerea cotei deficitului bugetar. Grecia a promis sa reduca nivelul deficitului bugetar in cursul acestui an pana la cota de 2,6% din PIB iar pentru anul viitor pana la 2,3% din PIB. Kontopyrakis a declarat ca revizuirea datelor privind PIB-ul nu are nici o legatura cu eforturile Greciei de a atinge aceste obiective. PIB-ul Greciei a fost de 180 de miliarde de euro in 2005 si pentru anul curent se estimeaza un nivel de 194 de miliarde de euro, economia subterana fiind estimata a inregistra o valoare intre 40 si 60 de miliarde de euro.

Kontopyrakis a precizat ca majorarea valorii PIB-ului se va datora includerii unor sectoare precum contrabanda, prostitutia si spalarea de bani in datele economice anuale din Grecia. "Cresterea procentuala va fi substantiala, dar nu putem preciza inca procentajul", a continuat acesta. seful institutului de statistica a tinut sa precizeze ca ajustarea este conforma cu regulamentul institutului european de statistica Eurostat si face parte din revizuirile efectuate de toate statele UE la fiecare cinci ani, aceasta ajustare modificand si valoarea datoriei publice a Greciei.

Datoria publica a Greciei, una din cele mai mari din zona euro, a fost de 107,9% din PIB in anul 2005 si pentru anul curent se estimeaza o valoare in scadere, de 104,8% din PIB. "Revizuirea cifrelor va afecta direct si datoria publica prin reducerea acesteia", a adaugat Kontopyrakis.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Cum intra Romania in randul tarilor avansate: sectoare economice cheie