"Contractele pentru livrarea de gaze naturale din Asia Centrala, facuta de compania RosUkEnergo (intermediar din care compania Gazprom detine 50%), pentru al patrulea trimestru, au fost semnate, tinand cont de conditiile de cumparare ale Gazprom", a anuntat, intr-un comunicat, grupul rus. "Pretul gazelor naturale vandute consumatorilor ucraineni va ramane neschimbat, de 95 de dolari mia de metri cubi", au precizat reprezentantii Gazprom, citati de NewsIn.

Reprezentantii companiei Gazprom si oficialii de la Kiev au mai cazut de acord si asupra volumului de gaze naturale care vor fi livrate, anual, din 2007 pana in 2009, adica 55 de miliarde de metri cubi, fara insa a stabili care va fi pretul acestuia. Disputa referitoare la tariful gazelor naturale determinase, la inceputul anului, un mic "razboi" al gazelor naturale intre Kiev si Moscova si la o scurta intrerupere a livrarilor de gaze naturale catre Ucraina, care a avut efecte negative asupra livrarilor de gaze naturale din Rusia in Europa.

Numirea, la inceputul lunii august, lui Victor Ianukovici, considerat pro-rus, in functia de premier a permis reducerea tensiunilor asupra negocierii de contracte referitoare la gazele naturale intre Rusia si Ucraina. Ucraina a adoptat, saptamana aceasta, o strategie vizand reducerea dependentei sale fata de livrarile de gaze naturale din Rusia, dezvoltand propria sa productie de gaze naturale, de energie nucleara si creand relatii cu alti furnizori pana in anul 2010. Consumul de gaze naturale in Ucraina depaseste 77,7 miliarde de metri cubi, anual, in anul 2006. in anul 2010, acesta va trebui sa se reduca la 71,7 miliarde de metri cubi, conform acestui document.