Omul de afaceri australian Craig Wright a recunoscut public ca este creatorul monedei virtuale bitcoin, prezentand si dovezi tehnice, punand capat speculatiilor din ultimii ani despre cine a avut ideile care stau la baza sistemului monetar digital, relateaza BBC, preluat de News.ro.

Membri proeminenti ai comunitatii bitcoin si echipa de principali dezvoltatori ai sistemului au confirmat la randul lor afirmatiile lui Wright. Dezvaluirile au fost facute pentru trei organizatii de presa, BBC, Economist si GQ.

La intalnirea cu BBC, Wright a semnat mesaje folosindu-se de chei criptografice create in primele zile ale dezvoltarii bitcoin. Aceste chei sunt legate direct de blocuri de bicoin cunoscute ca ar fi fost create de Satoshi Nakamoto, despre care s-a crezut ca ar fi creatorul sistemului.

”Acestea sunt blocuri utilizate la trimiterea a 10 bitcoin lui Hal Finney, in ianuarie 2009, prima tranzactie cu moneda virtuala”, a spus Wright in timpul demonstratiei.

Renumitul criptograf Hal Finney a fost unul dintre inginerii care au ajutat la transformarea ideilor lui Wright in protocol bitcoin, a explicat australianul. Wright a spus ca s-a pregatit sa publice informatii care sa permita verificarea, din punct de vedere criptografic, ca el este creatorul bitcoin.

Citeste si:
Criptomonede in valoare de 4,2 mld. de dolari furate in 2019
Furturi in valoare de 4,26...

Satoshi Nakamoto a fost identificat in mod eronat, in 2014, ca ar fi inventatorul bitcoin. Jon Matonis, economist si unul dintre directorii fondatori ai Bitcoin Foundation, a spus ca este convins ca Wright este cine pretinde ca este.

”In timpul sesiunilor de la Londra de prezentare a dovezilor am avut oportunitatea sa analizez date relevante in trei directii distincte, criptografice, sociale si tehnice. Sunt convins ca Craig Wright satisface toate cele trei categorii”, a spus Matonis.

Wright spera ca prin dezvaluirea sa sa puna capat speculatiilor despre identitatea lui Satoshi Nakamoto. Publicatiile New Yorker, Fast Company, Newsweek si multe alte organizatii de media au investigat mult timp cine este creatorul bitcoin si au numit multe persoane.

In decembrie 2015, doua reviste, Wired si Gizmodo, l-au mentionat pe Wright drept unul dintre candidati, dupa ce au primit ducumente care ar fi fost furate de la acesta, care aratau implicarea sa in proiect.

Citeste si:
Prima tara din lume care te lasa sa iti iei salariul in Bitcoin
Prima tara din lume care te...

La scurt timp dupa publicarea articolelor, autoritatile australiene au efectuat perchezitii la locuinta lui Wright. Fiscul australian a anuntat ca perchezitia a avut legatura cu o investigatie indelungata legata de plata taxelor, nu cu bitcoin.

Intrebat despre perchezitie, Wright a spus ca colaboreaza cu autoritatile fiscale. ”Avem avocati care negociaza cu ei suma pe care trebuie sa o platesc”, a precizat Wright.

Australianul a aratat ca articolele publicate in decembrie i-au determinat pe multi jurnalisti sa ii urmareasca pe el si pe cunoscuti ai sai. ”Au fost inventate multe povesti si nu imi place ca afecteaza oameni la care tin. Nu vreau ca niciunul dintre ei sa fie afectat de acest lucru. Nu am facut asta pentru ca am vrut. Nu a depins de mine”, a spus Wright.

El a adaugat ca nu vrea sa devina o persoana publica, o emblema a bitcoin, si si-a exprimat regretul ca a fost obligat sa isi dezvaluie identitatea. ”As fi preferat sa nu o fac. Vreau sa muncesc, sa continui sa fac ceea ce fac. Nu vreau bani. Nu vreau faima. Nu vreau adoratie. Vreau doar sa fiu lasat in pace”, a spus Wright.

Citeste si:
Moneda nationala s-a apreciat in raport cu valutele internationale
Moneda nationala s-a apreciat...

Monedele bitcoin sunt acceptate in prezent ca mijloace de plat a unor diverse bunuri si servicii, de la transferurile internationale de bani la rascumparari pentru date criptate de virusi informatici. In prezent, exista circa 15,5 milioane de bitcoin in circulatie, fiecare in valoare de circa 449 de dolari.

Se crede ca Satoshi Nakamoto ar fi acumulat aproximativ 1 milion de monede bitcoin care, daca ar fi convertite in numerar, ar valora circa 450 de milioane de dolari.

Sursa foto: 3Dsculptor/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »



Citeste si
BCE se teme ca Libra lui Zuckerberg va afecta moneda euro