Comisia Europeana urmeaza sa anunte miercuri, ignorand retinerile unor state membre UE, ca Turcia indeplineste criteriile stabilite de Uniunea Europeana in vederea unei liberalizari a vizelor de calatorie pentru cetatenii turci, potrivit mai multor surse europene, relateaza Reuters, potrivit News.ro.

Bruxellesul isi va onora, astfel, una dintre promisiunile pe care le-a facut Ankarei in cadrului acordului de la 18 martie vizand sa opreasca afluxul migrantilor si refugiatilor in Europa cu ajutorul autoritatilor turce.

Comisia le va recomanda guvernelor statelor membre si Parlamentului European sa-i aprobe decizia pana la sfarsitul lui iunie. "Nu ne-am coborat standardele, ci Turcia si-a ridicat nivelul", a dat asigurari un oficial european de rang inalt la curent cu negocierile.

El a incercat sa explice astfel cum va putea Comisia sa certifice faptul ca Turcia indeplineste cele 72 de criterii tehnice si juridice stabilite de UE dupa ce, in urma cu doua saptamani, le transmitea deputatilor europeni ca Ankara nu respecta jumatate dintre aceste norme.

Parlamentul turc a promis sa adopte luni o serie de masuri menite sa dea satisfactie exigentelor europene. Insa realitatea politica este ca Bruxellesul nu poate sa spuna "nu" Ankarei, fara sa riste sa deraieze acordul cu privire la migranti. Comisia nu are, fara indoiala, sustinerea tuturor statelor membre ale Uniunii fata de un "da", insa Guvernul turc a amenintat ca nu se va multumi cu un "mai tarziu" drept raspuns.

Eforturile Turciei, impreuna cu Grecia si NATO, alaturi de inchiderea rutei migratiei prin Balcani aproape ca a intrerupt sosirea migrantilor si refugiatilor pe insulele elene de la Marea Egee, pe care anul trecut au traversat-o peste un milion de persoane. Potrivit datelor prezentate zilnic de catre Comisie, numarul nou-sositilor pe insulele grecesti scazusera joi la 63 de persoane, fata de peste 10.000 in timpul perioadei de varf a crizei migratiei, in octombrie.

Mai multe tari fondatoare ale Uniunii, precum Germania, Franta sau Olanda, in care o parte a opiniei publice este ostila acestei liberalizari a vizelor pentru turci, urmeaza sa examineze "cu microscopul" masurile adoptate de Ankara. "Nu se va face niciun rabat in numele refugiatilor", a insistat Manfred Weber, un conservator din cadrul Uniunii Crestin-Sociale (CSU) germane, sora bavareza a Uniunii Crestin-Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel.

"Vom analiza la rece, in Parlament, daca Turcia a indeplinit conditiile", a avertizat el. Intre alte criterii, Ankara trebuie sa garanteze un acces nediscriminatoriu pe teritoriul turc tuturor cetatenilor tarilor membre, inclusiv celor ai Ciprului, o tara pe care Turcia nu o recunoaste in mod oficial.

Comisia Europeana a primit o propunere, formulata saptamana trecuta de catre Paris si Berlin, in vederea introducerii unui mecanism care sa permita suspendarea regimului scutirii de la obligativitatea vizelor, pentru o perioada de sase luni, pentru orice tara, in cazul unui aflux brusc de cereri de azil.
Ambasadorul Turciei la UE Selim Yenel a apreciat, in schimb, ca Ankara s-ar putea adapta acestei masuri, in masura in care turcii nu sunt stigmatizati.

"Se pare ca propunerea franco-germana vizeaza sa calmeze temerile anumitor tari, iar acest lucru poate ca va facilita aderarea mai multor state membre", a spus el. "Nu suntem ingrijorati de aceste propuneri, chiar daca apreciem ca garantiile actuale sunt suficiente", a adaugat ambasadorul.
Oficialii europeni sunt convinsi ca niciun stat membru nu se va opune, pana la urma, scutirii turcilor de la obligativitatea vizelor de calatorie, amintind ca toate statele membre au semnat acest acord controversat, la 18 martie, cu privire la migranti.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri