Mii de miliarde de dolari sunt miscate dintr-un paradis fiscal in altul, iar sumele au crescut puternic in ultimii ani, potrivit unui studiu realizat de catre profesorul James Henry, de la Universitatea Columbia. Astfel, 34.000 de miliarde de dolari sunt acum tinute in conturi offshore, fata de 12.000 de miliarde in 2014 si 9.000 in anul 2010, potrivit studiului, realizat pentru organizatia Tax Justice Network, conform Adevarul.

Revelatiile vin la doar cateva saptamani de la declansarea scandalului Panama Papers, care a aratat cat de intinse sunt aceste practici. „Aveti evazionistii fiscali intr-un colt, traficantii de arme in altul, cleptocratii aici. De asemenea, mai sunt si cei care folosesc paradisurile fiscale pentru spalare de bani sau frauda“, a spus Henry, citat de „The Guardian“. Studiul, la care James Henry a lucrat timp de 18 luni, arata ca rusii tin peste granita peste 3.000 de miliarde de dolari, in vreme ce chinezii „doar“ 1.200 de miliarde.

O coalitie a peste 300 dintre cei mai cunoscuti economisti ai lumii, intre care Jeffrey Sachs – director la Institutul Pamantului din cadrul Universitatii Columbia si consilier al secretarului general ONU Ban Ki-moon, si Olivier Blanchard – fost economist-sef al Fondului Monetar International (FMI), au redactat in aceasta saptamana o scrisoare liderilor mondiali in care cereau abolirea paradisurilor fiscale. Argumentul? Acestea nu au nicio justificare economica. Cel mai mare „paradis fiscal“ este Elvetia, stat in care se estimeaza ca se gasesc peste 6.500 de miliarde de dolari ascunsi, in vreme ce altele vin puternic din urma, precum Hong Kong, unde se gasesc peste 2.100 de miliarde de dolari.

Citeste articolul integral pe Adevarul

Sursa foto: Rrraum / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri