Turcia recurge la santaj pentru ridicarea vizelor si ameninta ca va lasa in Europa un val de migranti, in cazul in care UE nu respecta acordul in valoare de sase miliarde de euro incheiat de Bruxelles si Ankara, afirma Sputnik News.

Ultimatumul a fost dat pe Twitter de Burhan Kuzu, “consilierul onorific” al presedintelui Recep Tayyip Erdogan si membru al partidului de la guvernare AKP. “Parlamentul Europan va discuta raportul care va deschide Europa fara vize pentru cetatenii turci. Daca va fi luata decizia gresita, vom trimite refugiatii”, a scris politicianul pe Twitter la inceputul saptamanii, potrivit News.ro.

Intr-un interviu acordat ulterior Bloomberg, Kuzu si-a reiterat pozitia si a avertizat ca, “daca se deschid portile Turciei, Europa va fi nenorocita”. Afirmatiile lui Kuzu au fost criticate dur de europarlamentari. Un europarlamentar din Alianta Liberalilor si Democratilor din Europa (ALDE), Sophie In't Veld, l-a acuzat pe Erdogan ca profita de slabiciunea si de diviziunile din blocul comunitar, care nu a reusit deocamdata sa adopte “o politica europeana veritabila privind acordarea azilului si migratia”.

“Acesta este santaj (...). Europa nu ar trebui sa cedeze. Liberalizarea vizelor trebuie sa fie in beneficiul oamenilor, nu al liderilor autocrati. Liberalizarea vizelor este menita sa ajute oamenii, nu sa consolideze puterea lui Erdogan”, a declarat ea. Anterior, presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a spus ca cetatenii turci vor benefica de ridicarea vizelor atunci cand Ankara va indeplini toate conditiile impuse de UE. Potrivit oficialului european, acestea includ o revizuire a legislatiei antiterorism.

Ministrul turc pentru afaceri europene, Volkan Bozkir, a insistat ca tara sa respecta deja toate criteriile si ca legea privind terorismul nu are nicio legatura cu vizele. Potrivit Bloomberg, Erdogan a refuzat pana acum si sa ofere date privind proiectele de locuinte si educatie ce urmeaza sa fie finantate de UE. “Glumiti? Ce proiecte? Nu vor fi proiecte, exista 25 de tabere”, a spus Erdogan.

Potrivit unei surse din Consiliul European citata sub acoperirea anonimatului de RIA Novosti, oficialii au inceput deja sa lucreze la documentatia pentru ridicarea vizelor, in pofida faptului ca Ankara nu indeplineste conditiile.

Sursa foto: jan kranendonk / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri