Premiera pentru Arabia Saudita, regatul din Golf pregateste prima sa emisiune de obligatiuni pe piata internationala, pentru finantarea deficitului bugetar.

Invitatiile catre banci au fost deja trimise, au declarat trei persoane apropiate situatiei. In urma invitatiilor, Arabia Saudita se asteapta sa atraga o suma semnificativa, iar bancile ar urma sa raspunda cu propuneri saptamana viitoare, conform News.ro

Arabia Saudita se va alatura in acest fel altor tari din Consiliul de Cooperare al Golfului, format din sase membre, semn ca marii exportatori de petrol nu mai vor sa se foloseasca de rezervele valutare pentru acoperirea unui deficit bugetar estimat de FMI ca va atinge 900 de miliarde de dolari pana in 2021.

Abu Dhabi a atras luna trecuta 5 miliarde de dolari prin vanzarea de eurobonduri, in timp ce oficialii din Qatar se intalnesc cu investitorii in aceasta saptamana, inainte de un posibil acord, primul dupa o pauza de cinci ani.

Qatarul va incerca sa atraga circa 5 miliarde de dolari

Qatarul va incerca sa atraga circa 5 miliarde de dolari, prin mai multe transe, au spus trei bancheri apropiati tranzactiei

Pana acum, Arabia Saudita si-a finantat deficitul bugetar prin vanzarea de obligatiuni pe piata locala si utilizarea rezervelor valutare, care au scazut cu peste 500 de miliarde de riali (133 miliarde dolari) de la inceputul anului 2015, la 2.190 miliarde de riali in februarie.

In aprilie, Arabia Saudita a contractat si primul imprumut din cel putin ultimii 15 ani, de 10 miliarde de dolari, pentru finantarea unui deficit bugetar de aproximativ 100 de miliarde de dolari in acest an, au spus surse apropiate situatiei.

Moody’s a redus pentru a doua oara in acest an ratingul Arabiei Saudite, de la nivelul Aa3 la A1, din cauza impactului declinului preturilor petrolului asupra finantelor tarii. Ratingul tarii a fost retrogradat in acest an si de Fitch Ratings si S&P Global Ratings.

Sursa foto: Willyam Bradberry / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri