Parlamentul turc a adoptat cu o majoritate de doua treimi un amendament constitutional controversat privind ridicarea imunitatii a 138 de deputati vizati de proceduri judiciare, inclusiv aproape toti deputatii principalului partid prokurd, relateaza DPA.

Adoptarea textului cu o majoritate de doua treimi inlatura organizarea unui referendum pe aceasta tema. Votul constituie o victorie pentru presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a cerut ridicarea imunitatii parlamentare a deputatilor din cadrul Partidului Democratic al Popoarelor (HDP, prokurd). In total 376 din cei 550 de deputati au votat pentru acest text contestat, 140 au votat impotriva, iar unii s-au abtinut, potrivit News.ro.

Erdogan considera HDP un rival in sud-estul tarii, o regiune cu populatie majoritar kurda. El acuza deputatii formatiunii de legaturi cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), interzis. HDP neaga cu fermitate aceste acuzatii potrivit carora ar fi o aripa a PKK si-l acuza pe Erdogan de un "atac totalitar" asupra sa cu scopul de a-si consolida puterea. Partidul a promis sa lupte juridic impotriva ridicarii imunitatii si ca va duce acest dosar in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Liderul HDP Selahattin Demirtas a denuntat, intr-o conferinta de presa, un efort al presedintiei catre "dictatura" si a anuntat ca "lupta noastra abia a inceput". El a declarat pentru Cumhuriyet, un ziar de opozitie, ca membri ai partidului pot fi de-acum plasati in arest preventiv. "Nu exista niciun obstacol in calea lui Edogan si a tribunalelor sale sa ne retina. Daca are aceasta sansa, o va face, cu ajutorul sistemului judiciar care se afla in mainile sale", a declarat Demirtas, unul dintre cei 50 de membri HDP care pot sa-si piarda imunitatea. Partidul detine 59 de mandate in Parlament.

Insa, pentru ca amendamentul sa intre in vigoare, este necesar sa fie publicat in gazeta oficiala. Erdogan a facut saptamana aceasta inca un pas in a-si asigura suprematia in politica turca, dupa ce Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP, formatiunea sa) l-a desemnat pe un mai vechi aliat al sau sa devina noul presedinte al formatiunii. Binali Yildirim urmeaza sa fie confirmat in functie duminica, in locul lui Ahmet Davutoglu. AKP isi prezinta noul lider ca intru totul loial lui Erdogan, un lider care-i va pune in aplicare planurile.

Erdogan cauta sa modifice Constitutia cu scopul de a-si consolida presedintia, ceea ce, denunta criticii sai, va conduce la slabirea Parlamentului si va dezechilibra sistemul politic. El a actionat deja impotriva unor judecatori si politisti. AKP, intre fondatorii caruia se afla si Erdogan, a obtinut 317 mandate in ultimele alegeri. Pentru a obtine majoritatea de doua-treimi la votul cu privire la ridicarea imunitatii, partidul pare ca s-a sprijinit pe nationalistii extremisti. Hotararea Parlamentului turc este "un subiect de ingrijorare profunda", afirma oficiali UE de rang inalt intr-un comunicat.

"Conform unor recomandari internationale relevante, imunitatea este necesar sa se aplice tuturor, fara nicio discriminare, iar deciziile cu privire la ridicarea imunitatii este necesar sa aiba loc de la caz la caz si nu sa faca obiectul unor consideratii de ordin politic", subliniaza Inaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe Federica Mogherini si comisarul european insarcinat cu Extinderea Johannes Hahn. "O interpretare restrictiva a cadrului juridic si in special a Constitutiei continua sa reprezinte un risc la adresa libertatii de exprimare a membrilor Parlamentului in Turcia", subliniaza Mogherini si Hahn.

Ei insista ca "orice presupusa fapta sau infractiune comisa de membrii Parlamentului ar trebui supuse unei proceduri obisnuite". Cancelarul german Angela Merkel a anuntat ca va discuta cu Erdogan despre acest subiect luni. Regimul a mai impus, in trecut, interdictii deputatilor kurzi. Un armistitiu intre statul turc si PKK s-a prabusit anul trecut, iar sud-estul tarii, cu populatie majoritar kurda, este devastat de violente. Cei 138 de deputati din cele patru partide parlamentare, pe numele carora politia a deschis dosare, pot fi de-acum urmariti in justitie. Insa urmatoarele etape sunt neclare, iar procurorii urmeaza sa decida ce cazuri sa instrumenteze.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri