Principalul producator de medicamente european, GlaxoSmithKline Plc, va investi mai mult de 500 de milioane de euro intr-o noua locatie de productie din Franta, pentru a extinde capacitatile de productie de vaccinuri, a anuntat vineri compania britanica.

Grupul britanic a precizat ca acesta investitie vine pe fondul majorarii pe plan global a cererii de veccinuri pediatrice si pentru adulti, anticipand o cerere substantiala pentru vaccinul Cervarix, destinat prevenirii cancerului cervical, preconizat a fi lansat in cursul anului urmator.

"Cererea pentru vaccinurile GSK este foarte mare", a precizat, potrivit NewsIn, seful diviziei de vaccinuri a Glaxo, Jean Stephenne. In cursul anului trecut piata mondiala a vaccinurilor a crescut cu aproximativ 15%, pana la aproximativ 5,8 miliarde de lire sterline (10,9 miliarde de dolari), din care Glaxo a contabilizat vanzari de 1,4 miliarde de lire sterline, dar Stephenne a estimat ca in anii ce vor urma vanzarile se vor accelera, dublandu-se pana in 2010 si triplandu-se pana in 2015.

Noua locatie de productie, situata la St Amand-Les-Eaux, in nordul Frantei, va deveni operationala din 2011, extinzand capacitatea globala a Glaxo cu aproximativ 50-60%. La aceasta locatie vor fi produse o serie de vaccinuri antigripale, pentru persoanele in varsta, precum si viitorul produs Cervarix.

Vaccinul Cervarix este momentan in urma produsului Gardasil, dezvoltat de grupul rival Merck & Co Inc, care a primit deja aprobarea de productie, dar Stephenne a precizat pentru reporteri ca Cervarix va ajunge pe piata cel tarziu in 2007.

Cervarix, la fel ca si produsul Gardasil pentru Merck, este un produs de prim-plan al grupului Glaxo, estimat a majora vanzarile si profiturile companiei, analistii preconizand potential de vanzari de miliarde de dolari pe an.

Managementul Glaxo a precizat ca acest produs este unul dintre cele mai importante ale companiei.