Cresterea somajului si taierile bugetare in sectorul sanatatii, in urma crizei financiare din 2008, ar fi contribuit la o crestere a mortalitatii din cauza cancerelor de peste o jumatate de milion de persoane in lume, arata un studiu citat de AFP, scrie News.ro.

"Asociem recenta criza economica unui numar de 250.000 de morti suplimentare din cauza cancerului in tarile din cadrul OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) intre 2008 si 2010, dintre care 160.000 in interiorul Uniunii Europene", se arata in concluziile acestui studiu publicat in revista britanica The Lancet.

"La scara planetara, (este vorba despre) peste 500.000 de morti suplimentare din cauza cauza cancerului in aceasta perioada", a declarat pentru AFP doctorul Mahiben Maruthappu de la Imperial College din Londra, care a condus cercetarile.

"Cancerul este cauza principala a deceselor in lume, deci intelegerea modului in care schimbarile economice pot influenta supravietuirea unui cancer este cruciala", apreciaza el.

In 2012, cancerul a provocat 8,2 milioane de morti.

"Am descoperit ca cresterea somajului era asociata unei cresteri a mortalitatii din cauza cancerului, dar ca asigurarea de sanatate generala proteja populatia de aceste efecte. Mai ales in cazul cancerelor pentru care exista un tratament, ca cel de san, prostata si colorectal", a adaugat el.

Invers, economii in sectorul ingrijirilor de sanatate pot costa vieti, subliniaza Maruthappu.

In studiul lor, cercetatori americani si britanici au folosit date de la Banca Mondiala (BM) si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).
Ei au observat legatura dintre somaj, taieri bugetare in sanatate si mortalitatea din cauza cancerului in peste 70 de tari, care reprezinta peste doua miliarde de persoane. Ei au urmarit tendintele in perioada 1990 si 2010, in contextul in care nu sunt disponibile date dupa aceasta data.

Cancerele au fost clasificate in doua categorii, si anume "cele care pot fi tratate", a caror rata de supravietuire este mai mare de 50%, si cele "incurabile", a caror rata de supravietuire este de sub 10%.

Legatura dintre somaj si rata crescuta a mortalitatii a fost cel mai marcata in cazul cancerelor ce pot fi tratate, releva cercetatorii, "ceea ce arata importanta unui acces la ingrijiri".

In detaliu, o crestere de 1% a somajului a fost asociata cu 0,37 morti de cancer suplimentare la 100.000 de locuitori. O crestere de 1% a taierilor la bugetul sanatatii (ca procent din Produsul Intern Brut) a fost asociata cu 0,0053 morti suplimentare.

In Statele Unite, 18.000 de decese suplimentare au fost inregistrate, iar in Franta 1.500. In schimb, cercetatorii nu au constatat nicio crestere a mortalitatii in perioada 2008-2010 in Marea Britanie sau in Spania.

"In tarile in care nu exista asigurari sociale generale, accesul la ingrijiri depinde adesea de contractul de munca. Fara un loc de munca, pacientii sunt probabil diagnisticati tardiv si beneficiaza de un tratament prost sau cu intarziere", declara profesorul Rifat Atun de la Harvard.
Autorii subliniaza ca cercetarea lor stabileste mai degraba o asociere decat o legatura de tip cauza-efect. Cel putin, argumenteaza ei, exista o "corelatie cronologica", avand in vedere ca evolutiile somajului si ale mortalitatii se urmeaza, ceea ce sustine ipoteza unei legaturi de tip cauza-efect.

Mai multe studii au aratat deja impactul cresterii somajului si taierilor bugetare asupra sanatatii mentale sau fizice.

Somajul s-ar afla, astfel, la originea a aproximativ 45.000 de sinucideri in fiecare an, in 60 de tari, inclusiv in economiile occidentale, potrivit unui studiu efectuat de cercetatori elvetieni si publicat in februarie 2015 in The Lancet Psychiatry.

Alt studiu, efectuat de Institutul francez pentru sanatate si cercetare medicala (Inserm) si publicat in martie 2015, a evidentiat o "crestere foarte importanta a ratei mortalitatii" in randul somerilor, aproape de trei ori mai mare decat cea din randul non-somerilor.
Somajul are "efecte majore asupra incidentei accidentelor cardiovasculare si patologiilor cronice", observa cercetatorii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri