Corporatia Chevron, aflata in pragul vanzarii actiunilor sale din cadrul rafinariei olandeze Nerefco, ar putea sa-si restructureze rafinariile din Asia, cu toate ca Bazinul Pacific va ramane o regiune importanta pentru companie, a declarat directorul Chevron, Mike Wirth.

Wirth a declarat, in cadrul unui interviu acordat agentiei Reuters, ca a primit raspunsuri "de un puternic interes" pentru oferta de vanzarea a cotei de 31% din actiunile sale in cadrul rafinariei Nerefco, cu o capacitate de 400.000 de barili pe zi, in cadrul unui proces formal care tocmai s-a incheiat. Grupul petrolier american nu a luat inca o decizie, daca sau cand sa incheie aceasta tranzactie, a mai declarat Wirth.

Restul pachetului de actiuni al Nerefco este detinut de catre British Petroleum. Grupul italian ENI a anuntat ca va licita pentru reteaua de distributie a Chevron, Benelux, insa nu a precizat si daca este interesat de achizitionarea rafinariei, potrivit Rompres. Surse din interiorul industriei au declarat in luna iulie ca Lukoil este unul dintre ofertantii interesanti de cumpararea acestor actiuni.

Chevron a demarat procesul formal de vanzare a acestui pachet de actiuni in primavara acestui an. Wirth a refuzat sa precizeze numarul de oferte pe care le-a primit sau valoarea capitalului vandut. Oferta formala pentru Nerefco este singura pe care Chevron a facut-o, la nivel global, pentru a-si vinde o rafinarie, a mai declarat Wirth, care a lasat deschisa posibilitatea unor intelegeri in Asia.

"Cautam mereu sa dispunem de gama optima de capital si consideram ca lucram cel mai bine in conditiile in care reusim sa anticipam miscari din viitor, care, in Asia, ar putea fi atat investitii cat si renuntarea la unele dintre cele deja facute", a mai spus Mike Wirth, refuzand, insa, sa specifice la ce parti de capital, din ce tari, ar incerca sa renunte.

Pe de alta parte, directorul de la Chevron a declarat ca grupul nu urmareste sa obtina o parte din investitia din Kuweit, pentru rafinaria in valoare de sase miliarde de dolari, cu o capacitate de 615.000 de barili pe zi, in cadrul careia reprezentantii OPEC au anuntat ca vor cauta sa includa investitori straini.

Autoritatile din Kuweit au declarat ca le vor oferi investitorilor straini 40% din capitalul acestei platforme petroliere, cel mai mare proiect de construire a unei rafinarii din lume, care ar trebui sa se finalizeze in 2010.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri