Senatorii Charles Schumer si Lindsey Graham au renuntat proiectul care propunea impunerea un tarif prohibitionist pentru exporturile chineze catre SUA, in cazul in care autoritatile de la Beijing nu ar fi permis aprecierea monedei nationale chineze, yuanul.

Desi ministrul adjunct al comertului din China, Gao Hucheng, a spus vineri ca statul chinez este multumit de esecul acestei propuneri legislative, o declaratie publicata duminica pe pagina electronica a Ministerului de Comert din China a avertizat din nou impotriva protectionismului comercial american, anunta NewsIn.

"Adoptarea unor masuri protectioniste, care ar limita schimburile comerciale, ar afecta relatiile economice dintre China si SUA si ar fi neconforme regulilor Organizatiei Mondiale a Comertului", a declarat purtatorul de cuvant al ministerului, Chong Quan.

Citeste si:

Proiectul de lege Graham-Schumer, caruia i s-au opus vehement multe grupuri de afaceri si chiar membri ai administratiei prezidentiale americane, ameninta impunerea unui tarif de 27,5% pentru toate exporturile chineze catre Statele Unite, in cazul in care autoritatile chineze nu permiteau cresterea semnificativa a monedei nationale in urmatoarele sase luni.

Autoritatile de la Beijing au re-evaluat yuanul in iulie 2005, insa de atunci l-au mentinut constat la o valoare scazuta ca sa impulsioneze exporturile.

Cei doi senatori au declarat joi ca si-au atins scopul, anume sa atraga atentia publicului asupra controlului strict pe care autoritatile chineze il exercita asupra cursului de schimb. In acelasi timp, ei au declarat ca vor elabora in cursul anului viitor un nou proiect de lege, care sa abordeze problematica masurilor pe care SUA le poate lua ca raspuns la politica statelor care isi mentin intentionat o valoare redusa a monedei nationale in scopul promovarii exporturilor.