Ministrul britanic de finante George Osborne va declara vineri, intr-un discurs rostit pe coasta de sud a Angliei, ca sute de mii de locuri de munca ar putea fi pierdute in sectorul serviciilor, principalul motor al economiei tarii, daca tara va parasi Uniunea Europeana, relateaza Bloomberg, citat de News.ro.

Companiile din domeniul serviciilor, cei mai mari angajatori din Regatul Unit, ar putea fi nevoite sa desfiinteze 400.000 de locuri de munca, din totalul de 25 de milioane , in urmatorii doi ani, daca majoritatea alegatorilor vor vota in favoarea iesirii din blocul comunitar, va afirma oficialul.

El va acuza sustinatorii Brexit ca nu prezinta corect impactul pe care il va avea o iesire din UE asupra somajului din tara.

„Este pur si simplu necinstit ca sustii ca nu vor fi pierdute locuri de munca in urma unui vot de iesire din UE”, va spune Osborne, potrivit transcriptului discursului sau, transmis presei. „Echipa de campanie pentru iesirea (din UE – n.r.) ar trebuie sa fie cinstita cu poporul britanic. Nu este vorba despre numere intr-un tabel, ci de slujbele si aspiratiile oamenilor. Nu este un pret care merita platit”, va sublinia el.

Osborne va explica faptul ca majoritatea industriei serviciilor se bazeaza pe comertul transfrontalier, ceea ce o face extrem de vulnerabila la o iesire din UE. Industria serviciilor acopera aproape jumatate de exporturile Marii Britanii in UE.

„Aceasta noua tentativa de minimalizare a economiei britanice din partea ministrului nu va convinge pe nimeni”, a declarat parlamentarul laburist Gisela Stuart, presedintele campaniei pro-Brexit, intr-un comunicat. „Realitatea este ca nici macar Comisia Europeana nu poate gasi dovezi clare ca UE a ajutat exportatorii de servicii britanici, dar a fost in beneficiul corporatiilor multinationale gigantice, care cheltuiesc anual milioane facand lobby la Bruxelles”, a adaugat ea.

Intre timp, conducerea mai multor companii, printre care HSBC Holdings, BT Group, Compass Group, a dat publicitatii vineri o declaratie comuna prin care isi exprima sustinerea pentru ramanerea in UE.

„In calitate de lideri ai unora dintre cele mai mari companii de servicii din Marea Britanie, credem ca un vot pentru iesirea din UE ar submina sectorul serviciilor din Marea Britanie, care este prosper, si ar pune in pericol locuri de munca (...). Vrem sa ne asiguram ca Marea Britanie ramane un lider in acest sector vital, de aceea sustinem ramanerea Marii Britanii in UE”, au subliniat ei.

Cu numai trei saptamani pana la referendumul din 23 iunie, campania este tot mai intensa, iar cele doua tabere se acuza reciproc ca inseala opinia publica, prin manipularea faptelor.

In timp ce sustinatorii ramanerii in UE se bazeaza pe rapoarte ale Ministerului de Finante, Bancii Angliei, Fondului Monetar International si Organizatiei pentru Dezvoltare Economica, ce prezinta un tablou sumbru al consecintelor iesirii din blocul comunitar, cei care fac campanie pentru Brexit se concentreaza pe imigratie si pe faptul ca Guvernul nu a reusit sa o limiteze.

Doua sondaje de opinie realizate de institutul ICM, online si telefonic, crediteaza tabara celor pro-Brexit cu un avantaj, ceea ce sugereaza ca strategia lor da roade. Intre timp, intr-un semnal ca mesajul economic al Guvernului nu convinge alegatorii, un sondaj Ipsos Mori arata ca 58% dintre persoanele intervievate consider ca o iesire din UE nu le-ar afecta propriul standard de viata.

Un studiu facut de Political Studies Association in randul expertilor, analistilor si jurnalistilor arata ca 87% dintre ei cred ca rezultatul referendumului va fi in favoarea ramanerii in UE. Insa ei au avertizat ca exista 38% sanse de Brexit, mult peste predictiile caselor de pariuri. Site-ul The Number Cruncher Politics calculeaza probabilitatea de Brexit la 21,7%.

Joi seara, in prima sa aparitie intr-o emisiune dedicata referendumului, si premierul David Cameron a insistat asupra riscului de desfiintare a numeroase locuri de munca pe care l-ar genera iesirea din UE. „Cand ne trezim dimineata si ne uitam in ochii copiilor si nepotilor nostri, si ne gandim pentru cine suntem responsabili prin salariul nostru, sa nu riscam cu viitorul lor”, a spus seful Guvernului.

Anterior, cancelarul german Angela Merkel a avut cea mai puternica interventia sa in dezbatere de pana acum, avertizand ca Marea Britanie va fi izolata si isi va pierde influenta daca va iesi din UE. „O natiune singura nu va putea niciodata sa obtina rezultate atat de bune”, a declarat ea intr-o conferinta de presa organizata la Berlin.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri