Porosenko a subliniat ca publicarea datelor a fost o „mare greseala” si a cerut declansarea unei anchete in aces dosar. El a indemnat, insa, jurnalistii sa nu scrie „articole negative” despre Ucraina si a insistat ca o parte dintre reporterii rusi de pe liste au facut „lucruri criminale”. Oficialul nu a dat alte detalii. „As vrea sa le ofer garantii jurnalistilor ca nu exista amenintari la adresa voastra”, a dat asigurari seful statului, potrivit News.ro.

Hackeri dintr-o grupare numita Mirotvoret au publicat pe internet, in luna mai, informatii personale despre 4.500 de jurnalisti, inclusiv cel putin trei romani, ceea ce a provocat ingrijorare in legatura cu siguranta acestora. Cu toate acestea, unii oficiali ucraineni, inclusiv ministrul de interne, au salutat publicarea datelor, acuzand jurnalistii ca sunt complici la terorism. O parte dintre cei al caror nume a aparut pe lista s-au plans ca au fost amenintati de persoane necunoscute, care i-au sunat sau le-au trimis emailuri.

Joi, ambasadorii tarilor G7 in Ucraina si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu acest fenomen. Hackerii spun ca au obtinut acces la computerele folosite de separatistii sprijiniti de Rusia pentru a inregistra jurnalistii care lucrau in zonele de conflict si ca au dat publicitatii lista pentru ca „acesti jurnalisti colaboreaza cu luptatori din organizatii teroriste”.

Potrivit paginademedia.ro, pe lista se regasesc trei jurnalisti romani: Florin Alexandru Nita (Prima TV), Nichi Marius Saizu (Prima TV) si Mircea Barbu (Adevarul). Totodata, pe lista apar si numele unor jurnalisti de la The Guardian, ABC, France 24, Corriere Della Sera, BBC, CBC News sau Bloomberg News. Divulgarea datelor personale a jurnalistilor reprezinta o violare a Constitutiei din Ucraina, care garanteaza ”protectia datelor personale”, pe modelul Conventiei europene a Drepturilor Omului.

Sursa foto: Benoit Daoust/ Shutterstock.com